Správa rezerv dělí zakázky, láká tak nové zájemce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Thomas Bjorkan - Wikimedia Commons

Správa státních hmotných rezerv vypsala v posledních týdnech hned čtyři zakázky na doplnění potravin do zásob pro případ nouze či katastrof. Celkem se jedná o nemalou částku – odhadovaná maximální výše tendrů je 322 milionů korun. Některé zakázky ale vypisuje poněkolikáté, neboť o ně byl mizivý zájem. Správa tak opět upravuje podmínky, aby nalákala více firem.

Správa i ministerstvo zemědělství již dříve upozorňovaly, že zásoby potravin ve státních rezervách – například na rozdíl od nafty, jejíž zásoby musí vydržet 90 dnů – se počítají v řádu jednotek dnů, v některých případech hodin. I proto chce nyní nakoupit stovky až tisíce tun zmrazeného masa, sušeného odtučněného mléka, masových konzerv a cukru. „První tři zakázky spadají do plánu na navýšení zásob potravin na tři dny. U cukru, který má správa ve svých skladech, jde o obměnu,“ uvedl mluvčí správy Jakub Linka.

Tendry v posledním roce ale provází nízký zájem. Například zakázku na mrazená masa již správa letos jednou vypsala. Soutěžilo se o dvakrát pět set tun, ale podařilo se vybrat jen dodavatele poloviny požadovaného množství. U masových konzerv se dokonce jedná o třetí pokus. Poprvé se přihlásil pouze jeden zájemce, takže podle tehdejších pravidel správa soutěž rovnou zrušila. Podruhé se nepřihlásil nikdo, i když správa nehledala jednoho dodavatele 180 tun, ale tři po šedesáti tunách. I to bylo pro správu překvapením.

Co chce stát koupit na doplnění hmotných rezerv
• 600 tun zmrazeného masa za 56 milionů
• 3500 tun sušeného odtučněného mléka za 221 milionů
• 2×30 tun šunky, 2×30 tun vepřového masa ve vlastní šťávě, 2×30 tun lančmítu za 22 milionů
• 1902 tun cukru za 23 milionů plus převzetí starých zásob

Zakázka byla proto tentokrát rozdělena již na šest částí po třiceti tunách, aby se mohly přihlásit i menší firmy. „Obecně mohu říct, že u zakázek jsme oproti minulosti zpřísnili sankce za porušení smlouvy. Nové smlouvy také obsahují přesný postup rychlého vyskladnění v případě krize i pravidla pro obměňování,“ uvedl Linka k důvodům možného nižšího zájmu.