Stát zatrhl státním lesům převod obory Jelenice za desítky milionů

lesní školka

lesní školka Zdroj: Hnilickova Karolina/E15

Špatné zkušeností s šest let starou výměnou obory Radějov s miliardářem a exmajitelem Hamé Leošem Novotným i nevýhodnost co se týče dlouhodobého plánu na scelování lesů. To jsou důvody, proč ministerstvo zemědělství v únoru definitivně zatrhlo státním Lesům ČR výměnu obory Jelenice na Opavsku s tamní společností Opavská lesní, s níž byl devět let až do července 2014 spojen i poslední federální ministr vnitra, dávný místopředseda ODS Petr Čermák.

Ministerstvo si kvůli směně v hodnotě několik desítek milionů korun nechalo vypracovat i posudek. „Důvodem zamítnutí této majetkové dispozice je nesoulad s arondačním programem LČR a kontrolní výtka Nejvyššího kontrolního úřadu v případě směny pozemků v Oboře Radějov v minulosti,“ řekl deníku E15 náměstek pro řízení sekce ekonomiky a IT Zdeněk Adamec.

Arondační program je dlouhodobá snaha o scelování pozemků Lesů ČR ve větší celky a snižování jejich rozdrobenosti, což vede k jejich efektivnějšímu obhospodařování. Oboru Radějov o rozloze více než 1500 hektarů v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty získal Novotný v roce 2010 - v době za předchozího šéfa Lesů Svatopluka Sýkory - výměnou za jiné své pozemky. Směnu jako nevýhodnou kritizoval nejen NKÚ, ale vedení Jihomoravského kraje.

Padlo i několik trestních oznámení. Lesy dokonce dostaly pokutu 350 tisíc korun za devastaci obory v době, kdy byl Novotný ještě nájemcem, nikoli majitelem. Důvodem bylo, že Lesy dopustily přemnožení daňků v oboře, kteří pak působili značné škody na porostu.

Snaha o výměnu

Státní lesy chtěly již několik let vyměnit 276 hektarů jelenické obory s historií sahající do roku 1805 s Opavskou lesní za jiné lesní pozemky s výměrou asi o třicet hektarů nižší. Soukromé firmě nepomohlo ani to, že nakonec nakoupila jiné lesní pozemky, než které Lesům původně nabízela. Samotná státní společnost obhospodařující polovinu lesů v zemi poté považovala směnu i pod novým vedením podniku v čele s Danielem Szórádem za výhodnou.

Podle mluvčí Lesů Evy Jouklové podnik stanovisko ministerstva akceptuje. „Primárně jsme neusilovali o souhlas ministerstva, ale snažili se řádně a s ohledem na zájmy podniku vypořádat žádost o směnu společnosti Opavská lesní,“ uvedla s tím, že je ale možné, že firma o souhlas časem požádá znovu.

Pro samotnou oboru, v níž se chová hlavně daněk skvrnitý, muflon, jelen Sika, prase divoké a jelen lesní, by se nyní nic měnit nemělo. „V oboře je společenstevní honitba, v tomto režimu se bude pokračovat. Žádné změny neočekáváme,“ podotkla Jouklová. Oboru má v pronájmu společenstvo Březová Obora, Lesy ČR ale vlastní 95 procent výměry. Zbytek patří drobným majitelům.