Sucho ničí vietnamskou kávu, nižší produkce se čeká i v Brazílii a Kolumbii

Kávová zrna

Kávová zrna Zdroj: archiv

Vývoz kávy z Vietnamu by letos mohl klesnout až o čtvrtinu a být nejnižší za poslední desetiletí. Důvodem jsou sucha, nízká výnosnost starých keřů a růst produkce domácích pražíren. Nižší dodávky z Vietnamu, který je největším světovým vývozcem a producentem kávy robusta požívané převážně pro výrobu instantní kávy, spolu s možnou nižší produkcí v Brazílii a Kolumbii by mohly zvýšit globální ceny kávy, uvedla agentura Reuters.

Celkem by letošní produkce kávy ve Vietnamu mohla činit jeden milion tun, tedy 16,67 milionu 60kilogramových žoků, odhad šéf Vietnamského svazu kávy a kakaa Luong Van Tu.

Tu upozornil, že roste spotřeba kávy na domácím trhu, kde je stále více kaváren. To snižuje vývoz. Domácí spotřeba má nyní na celkové produkci kávy v zemi podíl deset procent, v roce 2006 to bylo jen pět procent. V té době země vyvezla 981 tisíc tun kávy.

Vietnamští zemědělci se potýkají s nejhorším suchem za tři desetiletí. V pěstitelské sezoně, která začne v říjnu 2016, se v hlavních oblastech pěstování kávy čeká pokles produkce až o 30 procent. Snižuje se také výnosnost starších kávových keřů, které tvoří až 35 procent z 650 tisíc hektarů ploch osetých kávou.

Vývoj ceny kávy v amerických dolarechGraphical visualization of market data.