Vizovický Jelínek se chce pojistit, výrazně rozšiřuje vlastní sady

Nejen vinaři se snaží skupováním vinic pojistit proti neúrodě a následnému skokovému zdražení hlavní suroviny pro jejich produkci. Výrazně rozšířit sady se chystá i jeden z největších a také nejznámějších tuzemských producentů ovocných pálenek, vizovický Rudolf Jelínek. Během několika měsíců tak za desítky milionů korun rozšíří své dosavadní vlastní sady o desítky hektarů.

Už na konci loňského roku Jelínek získal 83 hektarů meruňkových sadů na jižní Moravě po té, co od jedničky na tuzemském potravinářsko-zemědělském trhu, holdingu Agrofert, odkoupil společnost Biosady. Letos pak likérka zahájí výsadbu 50 hektarů třešňových a švestkových porostů v Kostelanech v pohoří Chřiby.

Od pálení z vlastního ovoce si Jelínek slibuje větší kontrolu nad kvalitou destilátů. „Navazujeme na tradici vizovických palíren, která doložitelně sahá až do roku 1585. Mnohé z těchto palíren měly vlastní sady, takže nyní se pouze vracíme k historickému stavu a logice naší výroby,“ uvedl šéf firmy Pavel Dvořáček.

Třetina výroby z vlastních surovin

Záměrem firmy je postupně vyrábět až třetinu produkce z vlastních surovin. „Do zakládání vlastních sadů postupně investujeme desítky milionů korun. Jedná se o dlouhodobou investici na 25 až 30 let,“ dodává Pavel Dvořáček.

První vlastní sady začala firma vysazovat po letech pauzy v roce 2003 ve vizovické lokalitě Těchlov. Nyní tam obhospodařuje více než 50 hektarů švestkových sadů s 20 tisíci stromy.

Likérka ale nevlastní sady pouze v Česku. Prostřednictvím dceřiných firem jí například patří dvanáctihektarový jablečný sad v Rumunsku, a třicetihektarový švestkový sad v Bulharsku. Sady vlastní vizovická společnosti dokonce i ve vzdáleném Chile, kde její dceřiná společnost letos osadí 14 hektarů hruškou Williams.