Vláda rozdělí mezi zemědělce 600 milionů, mají vyvážit propad cen

prasata

prasata Zdroj: ctk

Vláda schválila mimořádnou podporu 600 milionů korun pro chovatele prasat a dojnic. Peníze půjdou napůl z rozpočtu Evropské unie a napůl z rozpočtu ministerstva zemědělství. Podle návrhu ministerstva by měli dotace dostat farmáři, kteří na konci letošního srpna chovali alespoň tři dojnice nebo pět prasnic. Nakonec vláda schválila, že stačí tři prasnice. Ministerstvo doufá, že peníze dostanou nejpozději v dubnu.

Peníze zemědělci dostanou jako pomoc ve chvíli, kdy klesla cena vepřového a mléka v důsledku menší poptávky z Číny, zrušení mléčných kvót, ale i ruského embarga na dovoz potravin. Podle důvodové zprávy nařízení činily ztráty na tržbách meziročně za letošní první pololetí 1,5 miliardy u chovatelů dojnic, u chovatelů prasnic pak přibližně 1,3 miliardy korun. Chovatelé prasat by měli dostat přibližně čtvrtinu z celkové výše dotace, zbytek pak farmáři starající se o dojnice.

Pokud by měl chovatel do 50 krav, dostane dotaci o pětinu vyšší. „Tito chovatelé jsou v době krize na trhu s mlékem postiženi daleko více. Zpracovatelé mléka malým subjektům vypovídali smlouvy na dodávky mléka a chovatelé byli nuceni ve velmi krátkém období hledat náhradní odbyt pro svou produkci mléka. V době převisu nabídky je hledání náhradního odbytu velmi složité a velmi často ekonomicky likvidační,“ vysvětlilo v důvodové zprávě ministerstvo.

Žádost do konce ledna

Žádost o dotaci budou muset zemědělci doručit na Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) do konce ledna. Fond bude muset do konce února zveřejnit výši podpory, která bude záviset na tom, kolik oprávněných žadatelů se o peníze přihlásí. Zatím tak není známý přesný obnos, podle odhadu ministerstva by mohlo jít o 1676 korun na prasnici, 1172 korun na dojnici a 1407 korun na dojnici v menším chovu. Dříve ministerstvo odhadovalo o něco nižší částky na zvíře.

Evropská unie v rámci této mimořádné podpory přerozdělila mezi členské státy 500 milionů eur, tedy přibližně 13,5 miliardy korun. Většina této sumy, 420 milionů eur (přes 11,3 miliardy korun), je určena na cílenou pomoc přímo v členských zemích.