VOC vín typických pro region bude o tři pětiny víc

moravské víno

moravské víno Zdroj: profimedia.cz

Počet občanských sdružení vinařů, kteří označují část své produkce nikoli podle cukernatosti hroznů při sklizni, ale podle místa původu jako Vína originální certifikace (VOC), stoupl na čtyři. Ministerstvo zemědělství v polovině července schválilo podmínky sdružení VOC Pálava, které založila renomovaná vinařství Vinselekt Michlovský, Mikrosvín Mikulov a Tanzberg.

Vína označená jako VOC říkají spotřebitelům, že daná odrůda je pro daný region či danou lokalitu a její klimatické a půdní podmínky – neboli terroir – nejtypičtější a jedinečná. V případě VOC Pálava budou jeho členové označovat jedinou odrůdu, Ryzlink vlašský, který je pro vinice pod pálavskými kopci tradiční.

„Vína budeme zatřiďovat nejspíše v druhé polovině října. Určitě by se měla vína objevit na předvánočním trhu, možná už v druhé polovině listopadu,“ řekl deníku E15 majitel Vinselektu s titulem Vinařství roku 2009 Miloš Michlovský.

Na podzim se také poprvé na trhu objeví vína sdružení VOC Mikulov, jehož členy jsou například vinařství Marcinčák, Kovacs, Miroslav Volařík nebo Sonberk. „V době Pálavského vinobraní 7. až 9. září uvede VOC Mikulov na trh 28 902 lahví vína,“ prozradil vinař Petr Marcinčák.

Čtěte také:

Na trh míří výrazně více VOC vín. Se zájmem roste i cena

Na trh míří další vína originální certifikace

České vinařské závody koupily vinařství Pavlovín

Vína budou čtyř odrůd – Ryzlinku rýnského a vlašského a Rulandského bílého a šedého. Celková produkce vín s označením VOC tak v letošním roce dosáhne minimálně 321 tisíc lahví, což je o tři pětiny více než loni. V tomto počtu zatím není produkce VOC Pálava, neboť o množství se rozhodne při zatřiďování vína v říjnu.

Tisíce lahví

Vína označená VOC říkají lidem, že daná odrůda je pro daný region či lokalitu a její klimatické a půdní podmínky – neboli terroir – nejtypičtější a jedinečná. Poprvé se vína označená VOC na tuzemském trhu objevila v roce 2010. Pocházela z produkce členů sdružení VOC Znojmo, které je největším ze čtyř, jimž ministerstvo zemědělství schválilo podmínky. Sdružení v letošním roce pošle na trh 269 tisíc lahví, o polovinu více než o rok dříve. Loni se přidalo sdružení VOC Modré Hory, jež letos vyprodukovalo 23 tisíc lahví, téměř o pětinu meziročně více.

Česká sdružení vín originální certifikaceČeská sdružení vín originální certifikace|E15