Vybíjení slepic pokračuje, kvůli prevenci před ptačí chřipkou už padlo pět tisíc ptáků

Preventivní zásah proti výskytu ptačí chřipky

Preventivní zásah proti výskytu ptačí chřipky Zdroj: ČTK

Preventivní zásah proti výskytu ptačí chřipky
Preventivní zásah proti výskytu ptačí chřipky
Preventivní zásah proti výskytu ptačí chřipky
Preventivní zásah proti výskytu ptačí chřipky
5
Fotogalerie

Veterináři do nedělního večera utratili na jižní Moravě kvůli ptačí chřipce asi pět tisíc kusů drůbeže, během dneška přibývají další stovky. Dnes v podvečer skončil zásah v Oslavanech a sousední Nové Vsi na Brněnsku. Do večera by mohly být hotové také Ivančice, řekl mluvčí hasičů David Jirouš.

V úterý dopoledne budou veterináři a hasiči pokračovat ve firemním chovu kachen u Moravského Krumlova, odpoledne budou pracovat také ve Vedrovicích na Znojemsku, tam se zaměří na malochovy drůbeže.

Všechny zásahy se soustředí do nejbližšího okolí ohnisek vysoce patogenní ptačí chřipky, cílem je zabránit šíření. V úterý je také v plánu schůzka zástupců kraje, veterinářů, integrovaného záchranného systému a starostů dotčených obcí.

"Do akce jsou kvůli střídání zapojeni hasiči z celého kraje. Do nedělního večera bylo zlikvidováno tři tisíce kusů drůbeže na Moravskokrumlovsku, dva tisíce v Ivančicích," uvedl po zasedání bezpečnostní rady kraje ředitel hasičů Jiří Pelikán. Pokud se neobjeví další ohnisko ptačí chřipky na jižní Moravě, lze podle něj likvidaci chovů ukončit ve středu.

Podle tiskové zprávy krajského úřadu se do boje proti ptačí chřipce zatím v kraji zapojilo asi 400 hasičů, nejvíce v sobotu, kdy práci komplikovalo mrazivé počasí.

Tři ohniska v Ivančicích a Moravském Krumlově se objevila v první polovině minulého týdne. V sobotu se také potvrdila nákaza v menším chovu slepic a perliček v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku. Ohnisko už veterináři zlikvidovali. "Zatím žádné další potvrzené není. Průběžně se však do Prahy odesílají vzorky, u nichž je podezření, že smrt způsobila ptačí chřipka," řekl dnes ředitel Krajské veterinární správy Jaroslav Salava.

Ptačí chřipka se v Česku objevila po deseti letech. Kromě jihomoravských ohnisek zasáhla také velkochov různé drůbeže a dalších ptáků v Lázních Toušeň v okrese Praha-východ ve středních Čechách. Ode dneška jsou také zakázané veškeré výstavy drůbeže, okrasného ptactva a holubů, zatím do konce ledna. Kolem všech ohnisek je vyhlášené tříkilometrové ochranné pásmo a také desetikilometrové dozorové pásmo s různými omezeními a povinnostmi.