Z Ikey do Lesů ČR: státní podnik má vést Daniel Szórád

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Novým šéfem Lesů ČR by se měl stát manažer polské pobočky řetězce Ikea Daniel Szórád. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v úterý jeho jméno oznámil spolustraníkům. Oficiálně chce ministerstvo jméno nového šéfa státního podniku oznámit příští pondělí.

Mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán nechtěl informaci o Szórádovi potvrdit, několik dobře informovaných zdrojů z oboru ale řeklo, že by se šéfem Lesů ČR měl stát právě on. Szórád má bohatou zkušenost v lesnickém oboru. Byl mimo jiné mezi lety 2001 a 2009 obchodním ředitelem firmy CE Wood, která se nyní soudí s Lesy ČR o 3,72 miliardy korun za zrušené smlouvy.

Spor odstartoval v lednu 2005, kdy Lesy oznámily, že smlouvy uzavřené bývalým vedením jsou neplatné, a smluvní vztahy proto končí. Zrušení smluv vyvolalo u lesních firem nevoli, což přispělo k pádu tehdejšího šéfa státního podniku Kamila Vyslyšela. Lesy ČR následně vypsaly nové tendry, v jejichž prvním kole CE Wood neuspěla a druhého se nezúčastnila. Společnost předčasné ukončení smluv odmítla, následné tendry označila za neplatné a svých údajných nároků se začala domáhat u soudů.

Krajský soud v Hradci Králové loni v prosinci nárok firmy opírající o údajně nekalou soutěž nepravomocně odmítl. Szórád je údajně jedním z hlavních svědků žalující strany.

CE Wood byla od roku 2000 do roku 2005 největší tuzemskou společností, která se zabývala lesnickými pracemi a těžbou dřeva. Kontrakty společnosti ovšem nikdy neprošly veřejným výběrovým řízením, které Lesy ČR v roce 2005 zavedly. Tím CE Wood ztratil dominantní postavení na tuzemském trhu.

Ministrovo váhání

Ministr zemědělství měl v plánu vybrat generálního ředitele Lesů ČR do měsíce od svého jmenování. Termín však několikrát odsunul. Naposledy do 15. dubna. Řízením firmy je již přes rok pověřen ekonomický ředitel Michal Gaube.

Ministr zemědělství Marian JurečkaMinistr zemědělství Marian Jurečka | ctkMinistr zemědělství výběr ředitele Lesů několikrát odsunul (foto ČTK)

Ministerstvo koncem února uvedlo, že ve hře o místo generálního ředitele zůstává více než šest kandidátů. Jurečka během února absolvoval pohovory s šesticí kandidátů, kteří postoupili do užšího kola výběrového řízení vypsaného jeho předchůdcem Miroslavem Tomanem. Nikoho z těchto kandidátů prý z výběru nevyloučil. Okruh uchazečů se naopak rozšířil o blíže nespecifikovaný počet dalších.

V zadání Tomanova výběrového řízení bylo například udržení vysokého zisku státního podniku na úrovni pěti až šesti miliard korun. Uchazeči měli ve svých projektech vyjít z podmínek takzvané Dřevěné knihy, strategického dokumentu vzniklého v době, kdy byl ministrem Ivan Fuksa (ODS). Tento dokument je v některých bodech v rozporu s prezentovanými představami nového ministra. I proto se prý Jurečka necítí vázán podmínkami výběrového řízení zadaného Tomanem.

Šance pro malé firmy

Ministr již dříve uvedl, že chce změnit systém udělování zakázek na těžbu dřeva ve státních lesích tak, aby se k nim mohly dostat také malé a střední regionální firmy. Nyní vzhledem k velikosti soutěžených celků či požadavkům na bankovní záruky nemají šanci zakázky získat.

Jurečka kritizoval také nastavené podmínky pro prodej dřeva. Ty sice v posledních letech výrazně zvýšily zisk LČR, ale na úkor lesnických a dřevařských firem, z nichž řada má kvůli tomu existenční problémy.

Vizitka Daniela Szóráda (42), který by se mohl stát novým generálním ředitelem státních Lesů ČR:
Datum narození: 17. července 1971
Vzdělání: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně (1994); získal titul Ph. D (2001)
Současná pozice: manažer v mezinárodním koncernu IKEA Group, pobočka v Polsku (od ledna 2011)
Kariéra: působil v Lesích ČR na odboru obchodu a rozpočtu (1994 až 2001); obchodní ředitel lesnické společnosti CE Wood (2001 až 2009); manažer ve firmě Swedwood (2009 až 2010)
Ostatní:
- Szórád byl v širším výběru kandidátů na funkci ředitele Lesů již loni v lednu. Tehdejší ministr zemědělství Petr Bendl však tendr trvající přes čtvrt roku zrušil, protože žádný kandidát nevyhověl podmínkám. Nového ředitele nevybral ani ministr Miloslav Toman