Zemědělci: Ceny mléka od podzimu padají, stát by nám měl pomoci

Výkupní ceny mléka od podzimu padají. V současné době dostávají zemědělci do 7,50 koruny za litr. Ale už jsou signály, že v nejbližším období budou mlékárny dávat méně než sedm korun (dvě koruny pod náklady farmářů). Řekl to ředitel Zemědělského svazu ČR Jan Ulrich. Svaz nyní jedná s ministrem zemědělství, aby stát za dobrou cenu vykoupil přebytky mléka z trhu, které by usušil a uskladnil.

Důvodů poklesu cen je podle Ulricha několik. Jde o zrušení mléčných kvót v EU od letošního dubna, což vytváří nadprodukci na evropském trhu. „Hlavním důvodem jsou ale sankce vůči Rusku, tedy nemožnost vývozu některých komodit a produktů, a vysoká stagnace odběru mléka a mléčných výrobků z Číny a obecně z Asie,“ řekl Ulrich. To způsobuje hlavní přetlak na trhu EU, který tlačí ceny dolů. Negativní roli sehrávají i nadnárodní řetězce. Využívají situace k tomu, aby dostaly cenu ještě níž. Potravináři to pak přenášejí na prvovýrobce.

Svaz se snaží prosadit, aby stát část mléka odkoupil a usušil nebo uložil jako máslo ve skladech hmotných rezerv. „Pan ministr nás vstřícně vyslechl, ale byli bychom mnohem raději, kdyby kroky byly rychlejší, protože situace není udržitelná dlouhodobě,“ řekl Ulrich.

Mléko ve ztratě

„Naše nákladová cena je 8,80 až 8,90 koruny na litr,“ řekl předseda Kralovické zemědělské Jaroslav Bulín. Přitom firma s 470 kravami prodávala mléko v květnu za 7,41 a 7,48 koruny. „Na červen ale spadla pod sedm korun a to už je dvě koruny pod náklady,“ uvedl. Pokud firma dodává měsíčně 330 tisíc litrů, tak jí to za měsíc způsobí čistou ztrátu 660 tisíc korun. Od začátku roku je mléko ve ztrátě, řekl.

Průměrnou loňskou cenu měla firma 10,30 koruny, díky níž byla výroba mléka ve slušném zisku. „Ale letošní průměr vypadá hodně tragicky,“ dodal Bulín. Podle něj to není dlouhodobě udržitelné a stát by měl zasáhnout, protože stavy krav kriticky klesají.

Situace není dlouhodobě udržitelná

Podle Františka Hřebena z Českomoravské společnosti chovatelů bylo před rokem 1989 v republice 1,25 milionu dojnic a dnes 380 tisíc. Loni se díky velmi dobrým výsledkům celého zemědělství jejich počet poprvé stabilizoval. Podle Bulína už farmáři na Plzeňsku omezují chovy, ale ještě je nelikvidují. Svaz zatím podle Ulricha nemá signály, že by firmy končily s chovy dojnic. „Ale situace není dlouhodobě udržitelná,“ řekl. Farmáři už začínají diskutovat o tom, jak dát státu i veřejnosti najevo svou nespokojenost. Někteří navrhují znovu manifestovat podobně jako před pěti lety, kdy vylévali mléko do polí.

„Cena mléka padá hlavně kvůli zrušení kvót. Západní země navyšují stavy, hlavně Německo, kde by měly narůst o desetinu. Přitom čtvrtina republiky je navázaná na německé mlékárny,“ řekl Hřeben. Pokud Němci stavy navýší, tak českým sedlákům vypovědí smlouvy.

Marian Jurečka: Bez dotací by zemědělství zůstalo ve ztrátě