Zemědělci loni zvýšili zisk na 7,7 miliardy korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Zisk českého zemědělství loni meziročně vzrostl téměř o pět miliard korun na 7,7 miliardy korun, vyplývá z upřesněných údajů Českého statistického úřadu. Podle předběžných výsledků zveřejněných koncem února přitom loni tuzemští zemědělci hospodařili ze ziskem 6,2 miliardy. Kromě vyšších cen komodit se na zlepšeném výsledku podílela také úsporná opatření farmářů.

Hodnota produkce zemědělského odvětví vyjádřená v běžných základních cenách se proti roku 2009 zvýšila o pět procent na 102,6 miliardy korun. Zatímco rostlinná produkce vzrostla o více než 11 procent, živočišná produkce naopak klesla o 3,4 procenta.

Pokračoval tak několikaletý růst podílu rostlinné výroby na celkové produkci, přesáhl 55 procent, zatímco v roce 2009 činil 52,3 procenta. U živočišné produkce naopak podíl klesl ze 43,3 procenta na 39,9 procenta.

Nejvýznamněji, 43 procenty, se na rostlinné produkci podílely obiloviny. Následovaly technické plodiny se zhruba čtvrtinovým podílem. Nejdůležitějšími složkami živočišné výroby byla produkce mléka se 45procentním podílem a chov jatečných prasat s 22 procenty.

Loňská sklizeň obilí v Česku podle již dříve zveřejněných výsledků činila 6,88 milionu tun a byla o 12,2 procenta nižší než v roce 2009. Téměř o desetinu méně než předloni sklidili zemědělci také olejnin. Produkce brambor klesla o 11,5 procenta, naopak sklizeň cukrovky byla mírně vyšší než v roce 2009.

Nákup mléka se meziročně snížil o 1,8 procenta na 2,25 miliardy litrů. Výroba vepřového meziročně klesla o tři procenta. Produkce hovězího masa včetně telecího se snížila o 3,6 procenta, produkce drůbeže meziročně klesla o 3,1 procenta.

Stavy prasat loni meziročně klesly o 3,5 procenta na 1,84 milionu kusů, naposledy byly tak nízko v roce 1946. Počty skotu se ke konci loňska snížily o 2,7 procenta na 1,32 milionu, což bylo nejméně od začátku 20. let minulého století, ze kdy pocházejí nejstarší volně dostupná statistická data. Naopak o půl procenta na 24 milionů kusů se loni zvýšily stavy drůbeže.