Zemědělcům ubraly zisk sucho i růst mezd, pomohla levná paliva

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Zisk českého zemědělství loni klesl o 27,3 procenta na 16,9 miliardy korun, předloni byl rekordní 23,26 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných odhadů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle úterních dat Zemědělského svazu ČR, který však používá jinou metodiku než ČSÚ, se zisk snížil o více než polovinu z 19 miliard na devět miliard korun.

Za nižší zisk může především pokles cen zemědělských komodit, který nejvíce postihl živočišné produkty, především mléko a vepřové maso. Projevilo se i sucho.

Do výpočtů svazu se podle ředitele odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiřího Hrbka promítá i to, že svaz vychází z údajů velkých podniků, které mívají i velkou živočišnou výrobu, jíž se týkal větší propad tržeb než u pěstování plodin.

Podle mluvčí Agrární komory Dany Večeřové se zisk může zdát i tak poměrně vysoký. „Je však nutné si uvědomit, že reprezentuje celkový hospodářský výsledek sektoru, který zaměstnává téměř 100 tisíc lidí,“ uvedla. Velkým problémem zemědělství je podle ní závislost na podporách.

Dlouhodobé sucho poznamenalo sklizeň

Podle ČSÚ celková zemědělská produkce dosáhla loni 127 miliard korun, z toho rostlinná produkce 75,1 miliardy korun a živočišná 46 miliard korun. Rostlinná produkce meziročně poklesla o 5,4 procenta, a to kvůli nižší úrodě hlavních komodit. Dlouhotrvající sucho se podepsalo na nižší sklizni obilovin o 6,3 procenta, olejnin o 17,6 procenta, krmných plodin o 21,5 procenta, brambor o 27,6 procenta a cukrovky o 22,7 procenta.

Ceny živočišné výroby poklesly proti roku 2014 o 10,7 procenta. „U skotu, drůbeže a mléka došlo k navýšení výroby, na druhé straně došlo kromě skotu, ovcí a koz a vajec k poklesu cen,“ uvedl ČSÚ. U prasat činil meziroční pokles 12,9 procenta, u mléka 17,2 procenta.

Záchrana levné nafty

Podle předsedy Zemědělského svazu České republiky Martina Pýchy ovlivnilo výsledek hospodaření kromě poklesu cen a sucha i zvýšení mezd a přesunutí výplaty některých podpor z loňska na letošek. Propad by byl ještě vyšší, kdyby zemědělcům nepomáhalo zlevňování pohonných hmot a slabší kurz koruny, uvedl Pýcha v úterý na zasedání svazu ve Větrném Jeníkově.

Zemědělcům byly podle ČSÚ loni vyplaceny z evropských fondů a národních zdrojů dotace 31,3 miliardy korun. Částka byla meziročně o 5,2 procenta nižší. „Další výplaty přímých plateb byly dle sdělení Státního zemědělského intervenčního fondu přesunuty na začátek roku 2016,“ upozornili statistici.

Letošní rok bude podle Agrární komory pro chovatele zlomový. Do nynějška byla řada z nich podle Večeřové schopná fungovat s mírnou ztrátou. „Pokud ale za letošní sklizeň dostanou třeba o třetinu méně než v loňském roce, může dojít k dominovému efektu napříč celým sektorem,“ upozornila.

ČSÚ bude předběžný údaj v průběhu roku zpřesňovat, předpokládané změny se většinou pohybují v řádu desítek, maximálně stovek milionů korun.