Zisk Penamu loni klesl o třetinu, firmu tíží zdražující energie

Pekárna Penam v Herinku nedaleko Prahy

Pekárna Penam v Herinku nedaleko Prahy Zdroj: Petr TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Největší česká pekárenská společnost Penam loni zvýšila tržby o 180 milionů korun na 4,4 miliardy korun. Zisk se však o více než třetinu snížil na 96 milionů korun, vyplývá z výroční zprávy ve Sbírce listin. Stejně jako všechny pekárenské provozy se loni ve druhém pololetí firma začala potýkat se zdražováním energií, což pokračuje i letos. Zároveň letos citelně roste cena mouky. Penam patří do holdingu Agrofert.

Zisk se sice loni snížil, ale je na úrovni úspěšných dřívějších let. Pouze v roce 2018 byl nižší, což předseda představenstva ve zprávě vysvětloval obtížnou situací na trhu s pečivem. V roce 2019 se podnik dostal do ztráty, příčinou bylo vytvoření opravných položek k finančním investicím v zahraničí. Provozně byla firma v zisku 172 milionů, předloni dokonce 223 milionů, loni se tato hodnota snížila na 81 milionů.

Většinu tržeb má podnik od obchodních řetězců, kam svoje výrobky dodává, a to téměř výlučně v Česku. Ze zahraniční firmě plynulo loni 30 milionů korun.

Penam má čtyři mlýny a devět pekáren. Každoročně čerpá milionové dotace na modernizaci provozů, loni to bylo deset milionů korun na mlýnské provozy. V souvislosti s tím dlouho snižovala počet zaměstnanců, loni už se však jejich počet mírně zvýšil o 20 na 1600.

Společnost vznikla v roce 1992, Agrofertu patří od roku 2004. Koncern Agrofert vlastnil do února 2017 tehdejší ministr financí Andrej Babiš, kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů. Nadále zůstal hlavním příjemcem výhod plynoucích z holdingu.