Pozitivní odhady. Průměrná mzda stoupla o 2,1 procenta

peněženka

peněženka Zdroj: wikimedia.org

Průměrná mzda v letošním druhém čtvrtletí meziročně stoupla podle odhadů analytiků v průměru o 2,1 procenta. Po odečtení inflace, která je letos extrémně nízká, by měla průměrná mzda stoupnout o zhruba o dvě procenta. Obecně ale platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Průměrná mzda v Česku před rokem činila 24 953 korun. Analytici upozornili, že růst mezd zpomalil ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Důvodem je ovšem především mimořádné vyplácení odměn v prvním čtvrtletí a s tím související nízká srovnávací základna loňského roku. V prvním čtvrtletí letošního roku průměrná mzda stoupla meziročně o 3,3 procenta a po odečtení inflace o 3,1 procenta.

Reálný růst mezd je přitom podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka spolu s poklesem nezaměstnanosti klíčový faktor pro růst spotřeby domácností, která je důležitou složkou HDP.

Vývoj českých mezd za posledních 20 let


tradingeconomics.com

„Celkově jde o velmi dobrou hodnotu, protože i v dalších měsících by měl pokračovat růst mezd. Ekonomické oživení je evidentní, a tak si firmy mohou dovolit postupně zvyšovat platy. Rozhodně nejde o jednorázové plošné zvyšování,“ uvedl k odhadům za druhé čtvrtletí analytik Home Credit Michal Kozub. Pro ekonomiku jako takovou je nyní podle něj důležité, aby se hodnoty promítly i do spotřebitelské poptávky. Tedy aby spotřebitelé zvýšili svou spotřebu a pomohli penězům dostat se do oběhu. „To je pro ekonomiku zásadní, aby mohla dobře fungovat,“ dodal.

Mzdy zřejmě podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška rostly o něco rychleji v podnikatelské než nepodnikatelské sféře. „I při tomto slabém nominálním růstu nicméně nulová inflace dovolila domácnostem reálně zvýšit svou spotřebu. Podobně nízké mzdové přírůstky čekáme i ve druhém pololetí. Teprve od příštího roku dojde ve mzdách ke zrychlení,“ uvedl.

Pozitivní výhled

Rovněž hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka počítá s postupným oživením růstu mezd. Za celý rok čeká růst průměrné mzdy o 2,5 procenta a v příštím roce zrychlení na 3,2 procenta.

Průměrná mzda v Česku loni ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 297 korun na 24 953 korun. Růst tak nominálně činil 1,2 procenta. Reálně, po odečtení inflace, se mzda ovšem snížila o 0,3 procenta.