PPF se v pololetí vrátila k zisku, výrazně snížila počet zaměstnanců

Logo skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera.

Logo skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera. Zdroj: Michael Tomeš/E15

Skupina PPF v letošním prvním pololetí dosáhla čistého zisku 208 milionů eur, v porovnání se ztrátou 384 milionů eur ve stejném období roku 2020 poznamenaného pandemií. 

„Výsledky PPF za první pololetí ukazují, že Skupina je schopna překonat okamžité, ale i déletrvající dopady pandemie na byznys, a to díky oborové a geografické diverzifikaci svého portfolia," prohlásila uvedla Kateřina Jirásková, finanční ředitelka PPF.

Celková aktiva skupiny koncem června dosáhla 40,3 miliardy eur, což představuje nárůst proti částce 39,7 miliardy eur ke konci roku 2020. Vlastní kapitál PPF připadající na akcionáře činil 8,6 miliardy eur, když koncem loňského roku to bylo 7,9 miliardy eur.

Video placeholde
Třicet let existence společnosti PPF • Videohub

Podle údajů ke konci června PPF celosvětově zaměstnávala 80 tisíc lidí, to znamená, že v první polovině roku významně zeštíhlila. Loni v polovině roku skupina zaměstnává 98 tisíc zaměstnanců, na konci roku 2020 to bylo 94 tisíc lidí. Podle mluvčího PPF Leoše Rouska je hlavním hybatelem propuštění postupující digitalizace poskytovatele spotřebitelských úvěru Home Credit. „Týká se to především zahraničních trhů," dodal Rousek.

V loňském prvním pololetí PPF poprvé ve své historii prodělala, ztrátu ve výši 291 milionů eur vykázala i za celý loňský rok.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Působí v Evropě, Asii a Severní Americe.