Překvapení: platební bilance se v červnu vrátila do přebytku

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Běžný účet platební bilance, který zahrnuje veškeré ekonomické transakce české ekonomiky se zahraničím, skončil v červnu v přebytku 13,3 miliardy korun. V květnu byl letos poprvé ve schodku, a to 3,4 miliardy korun. Analytiky překvapilo, že platební bilance neskončila v deficitu kvůli obvyklému odlivu dividend do zahraničí.

„Zásluhu na tom mají již zmíněné nižší dividendy, ale především jde o výsledek vysokého přebytku zahraničního obchodu se zbožím a službami,“ zdůvodnil návrat do přebytku analytik ČSOB Petr Dufek.

Bilance zboží a služeb byla v červnu v přebytku 29,9 miliardy. V červnu byly vyplaceny dividendy ve výši 17,1 miliardy korun. Saldo převodů z rozpočtu EU do ČR je aktivní ve výši 2,8 miliardy korun. Na kapitálovém účtu jsou zahrnuty příjmy z rozpočtu EU v objemu 47,7 miliardy. Aktivní saldo běžného účtu v ročním úhrnu se v posledních měsících zvyšuje, uvedla Česká národní banka.

Půjčky v příbuzenstvu

Odliv kapitálu na finančním účtu (čisté půjčky do zahraničí) činil 43,2 miliardy korun, vzhledem k nárůstu aktiv vůči zahraničí. Saldo přílivu přímých zahraničních investic (PZI) bylo 1,2 miliardy. „Čistý příliv PZI není nijak oslnivý, což je mimo jiné dáno tím, že peníze v rámci PZI míří zpět do zahraničí v podobě úvěrů matkám a sestrám,“ vysvětlil Dufek.

Platební bilance v letech 2006-2014Graphical visualization of Cz Current Account Balance Bop Current

Saldo reinvestovaného zisku činilo 7,3 miliardy. Saldo přílivu přímých investic (čisté výpůjčky ze zahraničí) v ročním úhrnu v posledních měsících klesá, ale v červnu se tento trend zastavil. Saldo přílivu portfoliových investic ve výši 2,4 miliardy korun (čisté výpůjčky ze zahraničí) bylo ovlivněno především na straně pasiv zvýšením držby vládních korunových dluhopisů nerezidenty a emisí dluhopisů v zahraničí v objemu 115 milionů eur. Saldo portfoliových investic v ročním úhrnu vykazuje zvyšování odlivu kapitálu (čisté půjčky do zahraničí), ale v posledních dvou měsících se trend zastavil.

Další přebytek

Saldo ostatních investic vykázalo příliv kapitálu (čisté výpůjčky ze zahraničí) v objemu 5,4 miliardy korun. Příliv kapitálu byl ovlivněn především zvýšením krátkodobých pasiv a snížením krátkodobých aktiv bank vůči zahraničí. Saldo transakcí pro klienty ČNB vedlo (po vyloučení kurzových rozdílů) ke zvýšení devizových rezerv o 52,5 miliardy korun.

Podle analytičky Raiffeisenbank Daniely Milučké letos běžný účet vykáže přebytek 30 miliard. „Bude se tak jednat o druhý přebytek běžného účtu v historii ČR,“ uvedla.