Přestane Zentiva v Praze vyrábět Ibalgin? Jasno bude za pár měsíců

Ibalgin

Ibalgin Zdroj: Shutterstock.com

Výroba některých léků společnosti Sanofi se může přesunout po chystaném prodeji Zentivy z pražské továrny jinam. Zatím o budoucí spolupráci Sanofi s výrobním závodem Zentivy poté, co Zentiva opustí skupinu Sanofi, nebylo rozhodnuto. Uvedla to nová manažerka Sanofi pro Česko Emmanuelle Valentinová.

"Za několik měsíců bude v této otázce jasněji," dodala. Týkat se to může například Ibalginu, který továrna Zentivy vyrábí. Tento přípravek součástí prodeje není. "Část portfolia Zentiva, volně prodejné léky, Paralen, Ibalgin, vitamin C, Endiaron, zůstává Sanofi," připomněla Valentinová. 

Skupina Sanofi zahájila po dlouhých přípravách v dubnu exkluzivní jednání o prodeji své evropské divize generických léků Zentiva za 1,9 miliardy eur (48 miliard korun) se soukromou investiční firmou sídlící v USA Advent International. Prodej by měl být hotov do konce letošního roku. Součástí prodeje je jak značka Zentiva a její generické léky prodávané na předpis v Evropě, tak pražská továrna a vývojové centrum.

Valentinová je současně ředitelkou divize Sanofi General Medicines pro Česko a Slovensko, Polsko, Maďarsko, působit bude v Praze. Česko je podle ní poměrně otevřen lékovým inovacím, trh s léky ale kvůli velmi úzkým regulovaným cenám trpí takzvaným paralelním vývozem, kdy obchodníci vyvážejí se ziskem přípravky určené pro český trh do jiných evropských zemí.