Průměrná mzda vzrostla na 27 200 korun, meziročně o šest stovek

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek, E15

Průměrná mzda v Česku ve 4. čtvrtletí loňského roku vzrostla meziročně o 609 korun na 27 222 korun, tedy o 2,3 procenta. Spotřebitelské ceny se ovšem zvýšily o 0,5 procenta, reálně tak mzda rostla o 1,8 procenta. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ). Objem mezd ve 4. čtvrtletí vzrostl o 3,4 procenta, počet zaměstnanců o procento. Také letos analytici očekávají další růst ekonomiky i platů.

V podnikatelské sféře se průměrná mzda v posledním kvartálu loňského roku zvýšila nominálně o 1,9 procenta, reálně o 1,4 procenta. V nepodnikatelské sféře rostla nominálně o 3,8 procenta, reálně pak o 3,3 procenta.

„Takové zlepšení je už na příjmech domácností výrazněji vidět, v ročním součtu je to totiž přes sedm tisíc korun,“ uvádí analytik společnosti Home Credit Michal Kozub a poukazuje i na vývoj mediánu. „Medián příjmů je znatelně nižší než průměr. Medián ukazuje hodnotu 'uprostřed', pokud by se všechny příjmy daly do jedné řady. Medián mezd byl 22 847 korun. To je o více jak čtyři tisíce méně, než průměr. Medián tak lépe ukazuje, jak vypadá běžný příjem spotřebitele. Velký rozdíl je také mezi mediánem mezd u mužů a žen. Zatímco ženy berou typicky 20 tisíc hrubého, muži mají o čtyři tisíce více. I tak se ale medián mezd zvedl,“ uvádí Kozub.

Vývoj průměrné měsíční hrubé mzdyVývoj průměrné měsíční hrubé mzdy | CSU

Další vývoj vypadá podle analytiků nadějně. „Letos by si zaměstnanci měli reálně polepšit ještě o něco více. Inflace se převážnou část roku bude držet kolem nuly a díky oživení ekonomiky a oživení na trhu práce by i nominální mzda měla opět zrychlit růst,“ sdělil Jiří Šimek z Citfin.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka se i letos bude přidávat rychleji ve veřejném sektoru než v soukromém. „Soukromé firmy se do navyšování mezd i s ohledem na nízkou inflaci nebudou hrnout. Výjimkou mohou samozřejmě být nedostatkové profese, kam patří především technici. Pokud jde o mezinárodní srovnání, tak ani zde si nijak výrazně tuzemský zaměstnanec nepolepší,“ upozorňuje Dufek.

Platové rozdíly mezi muži a ženami bohužel přetrvávají