Agrofert koupil rakouskou chemičku za téměř dvacet miliard. Cílí na zpracování dusíku

Koncern byl vlastněn do února 2017 exministrem financí a bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO), jenž své akcie vložil do svěřenských fondů kvůli zákonu o střetu zájmů.

Koncern byl vlastněn do února 2017 exministrem financí a bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO), jenž své akcie vložil do svěřenských fondů kvůli zákonu o střetu zájmů. Zdroj: anna Vacková

Agrofert dokončil nákup divize na zpracování dusíku od rakouské chemičky Borealis AG. Závaznou nabídku na nákup divize, jenž zahrnuje i výrobu hnojiv, melaminu a technických dusíkatých produktů, podal Agrofert loni v červnu. Dnes byla transakce, jejíž hodnota byla stanovena na úrovni hodnoty podniku 810 milionů eur (přes 19,2 miliardy korun) dokončena, uvedl Agrofert. Koncern byl vlastněn do února 2017 exministrem financí a bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO), jenž své akcie vložil do svěřenských fondů kvůli zákonu o střetu zájmů.

Od začlenění výrobních závodů Borealisu v Rakousku, Německu a Francii a připojení jeho rozsáhlé prodejní a distribuční sítě podél toku Dunaje si Agrofert slibuje „výborné doplnění možností v poskytování služeb zákazníkům napříč Evropou“.

Výroba hnojiv je pro koncern Agrofert jedním z klíčových segmentů. „Naší prioritou bude nyní začlenit divizi zpracování dusíku Borealis do koncernu Agrofert, čímž naši výrobní kapacitu přibližně zdvojnásobíme a zároveň vstoupíme na nové trhy, zejména Francie, zemí Beneluxu, Bulharska a Srbska,“ řekl Petr Cingr, místopředseda představenstva Agrofertu.

„Akvizice divize zpracování dusíku Borealis koncernem Agrofert, který se zavázal dále dlouhodobě rozvíjet podnikání v oblasti hnojiv, je tím nejlepším přínosem pro bezpečnost dodávek v Rakousku a Evropě, stejně jako pro všechny dotčené zaměstnance,“ uvedl Thomas Gangl, šéf společnosti Borealis.

A dodal: „Na základě této transakce nyní vznikne silná evropská společnost, která zajistí stabilní dodávky hnojiv a v důsledku toho i plodin a potravinářských produktů pro Rakousko a Evropu. Borealis se nyní bude i nadále zaměřovat na své hlavní aktivity poskytování inovativních a udržitelných řešení v oblasti polyolefinů a základních chemikálií a na transformaci směrem k oběhovému hospodářství.“

Aktivity Agrofertu sahají od chemie přes zemědělství po potravinářskou výrobu. Koncern dosáhl v roce 2022 konsolidovaného obratu ve výši 245 miliard korun, zahrnuje více než dvě stě společností a zaměstnává přibližně 31 tisíc lidí. Zároveň je také jedním z hlavních evropských výrobců dusíkatých hnojiv, s výrobními závody v Německu, České republice a na Slovensku.