Agrofert spustil na Slovensku investici za osm miliard, dostane pobídky

Závod Duslo

Závod Duslo Zdroj: duslo.sk

Slovenská chemička Duslo ze skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše zahájila výstavbu nové jednotky na výrobu čpavku, do které investuje 310 milionů eur (8,4 miliardy korun). Se zahájením výroby firma počítá na začátku roku 2018. Jde přitom o největší investici podniku i koncernu Agrofert, řekl na dnešní slavnostní ceremonii generální ředitel chemičky Duslo Petr Bláha. Investici podniku podpoří Slovensko poskytnutím pobídek.

„Výstavba jednotky zařadí náš závod mezi evropskou technologickou špičku v chemickém průmyslu, která bude natolik konkurenceschopná, že její přínos dlouhodobě pocítí i slovenské hospodářství,“ řekl Bláha. Chemička vyrábí čpavek od roku 1964. Čpavek je základní surovinou k výrobě průmyslových hnojiv, které spolu s gumárenskými chemikáliemi a dalšími produkty patří do výrobního portfolia firmy.

Nová výrobní jednotka s názvem Čpavek 4 dosáhne po uvedení do provozu kapacity 1600 tun čpavku denně. Pokryje tak stávající a plánované potřeby společnosti. Předseda představenstva Dusla Petr Cingr řekl, že zmiňovaná investice zvýší výrobní kapacitu továrny při snížení nákladů na zemní plyn, který podnik využívá při výrobě. Firma, která se na celkové spotřebě plynu na Slovensku podílí téměř desetinou, tak podle Cingra ušetří několik desítek milionů eur ročně.

Projekt umožní zachovat nejméně 1800 pracovních míst přímo v chemickém závodě a další stovky míst ve společnostech, které jsou navázány na jeho aktivity. Cingr uvedl, že pro rozhodnutí, zda investici umístit na Slovensku, v České republice nebo v Německu bylo zásadní rozhodnutí slovenských úřadů.

Ty totiž podniku schválily pobídky v podobě daňové úlevy 58 milionů eur (1,57 miliardy korun). Duslo je začne uplatňovat po náběhu výroby v nové jednotce. Námitky proti poskytnutí pobídek firmě neměla ani Evropská komise.

Umístění podniku

Slovenská média v souvislosti s poskytnutím pobídek Duslu předloni upozornila na možný střet zájmů. Připomněla, že tehdejší slovenský ministr hospodářství a předtím státní tajemník tohoto ministerstva Pavol Pavlis v 90. letech působil spolu s majitelem Agrofertu a nynějším českým ministrem financí Andrejem Babišem ve firmě, která se zabývá obchodováním se zemědělskými produkty a hnojivy.

Schválení pobídek pro Duslo předcházela i změna slovenského zákona, na jehož základě o pobídkách pro velké investice již nemusí rozhodovat vláda, ale stačí souhlas příslušného ministra. To znamená, že veřejnost se dopředu nemusí dozvědět o velkých projektech, které stát hodlá podpořit.

Společnost Duslo má sídlo v Šale, zhruba 70 kilometrů východně od Bratislavy, a zaměstnává více než 2100 lidí. Závod podle předběžných výsledků dosáhl za minulý rok zisku přes 50 milionů eur (1,35 miliardy korun) při tržbách 460 milionů eur (12,4 miliardy korun).