Airbus jedná o obří zakázce v Číně

První let Airbusu A320neo

První let Airbusu A320neo Zdroj: Airbus

Airbus chce do Číny prodat skoro dvě stovky letadel. Letecký gigant údajně vyslal delegaci, aby miliardovou objednávku dojednala.

Airbus jedná o prodeji dopravních letadel za 18 miliard dolarů do Číny, informoval o tom server Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Čína by se tak mohla k novým letounům dostat navzdory obchodní válce s USA.

O obchodu se mluví od letošního ledna. Dle informací Bloombergu měl Airbus tento týden vyslat do Číny delegaci v čele se šéfem společnosti Tomem Endersem, která má prodej 180 letadel A320 Neo dohodnout.

Čína se stává místem střetu Airbusu s hlavním konkurentem Boeingem, který se rovněž snaží ovládnout perspektivní trh, šance amerického výrobce ale snižuje obchodní roztržka mezi USA a Čínou. Ta v reakci na obchodní válku vyhrožuje uvalením 25 procentními cly na modely Boeing 737.

Spojené státy zahájily obchodní válku s Čínou v červenci letošního roku zavedením cel na čínské zboží za 34 miliard dolarů. Od té doby se tato částka ještě vzrostla na 50 miliard. Čína v odvetě zavedla vlastní cla na americké výrobky.