Airbus loni dodal rekordní počet letadel

Airbus A320neo

Airbus A320neo Zdroj: Airbus

Airbus A321neo
Airbus A321neo
Airbus A321neo
Airbus ČSA se chystá na Slovensko
Airbus A320neo
11
Fotogalerie

Evropský výrobce letadel Airbus loni zřejmě dodal odběratelům více než 700 letadel, pomohl mu k tomu hlavně rekordní prosinec. Airbus plánuje zveřejnit přesné údaje 15. ledna.

Za leden až listopad firma dodala odběratelům 591 letadel a v prosinci odbyt překonal loňský měsíční rekord 111 letadel. To znamená, že odbyt Airbusu za celý rok činil nejméně 703 letadel, což je o dvě procenta více než v roce 2016.

Mluvčí Airbusu se ke zprávě odmítl vyjádřit. Provozní ředitel Fabrice Brégier podle zdrojů na závěr roku v písemném sdělení poděkoval zaměstnancům za "obrovské kolektivní úsilí", díky němuž firma zaznamenala rekord v objednávkách jak za měsíc, tak za celý rok. Přesná čísla však neuvedl.

Airbus původně očekával, že odbyt za loňský rok dosáhne více než 720 letadel. V říjnu ale výhled změnil na více než 700 letadel, zejména kvůli pokračujícímu zpožďování dodávek motorů pro letadla A320neo.

Loňský rok byl už druhým v řadě, kdy byl Airbus nucen výrazně urychlit prosincový odbyt. Prosinec se na celoročních dodávkách podílel nejméně 16 procenty.

Rekordní by mohly být i nové zakázky za loňský rok, hlavně díky rekordnímu závěru roku. Bez započtení zrušených objednávek Airbus zřejmě získal nové zakázky na více než tisíc letadel.

Navzdory rekordu ale zůstane Airbus za loňský rok v dodávkách letadel dvojkou za americkým konkurentem Boeing. U nových zakázek bude vše záviset na tom, kolik objednávek bylo do konce roku zrušeno, upozornili analytici.