Airbus zůstává nevětším výrobcem letadel, Boeing jej dohání cenou zakázek

Airbus dodal v roce 2011 zákazníkům přes 530 letadel a udržel si tak devátý rok v řadě pozici největšího výrobce letounů na světě. Uvedly to zdroje agentury Reuters. Konkurenční Boeing loni dodal 477 letadel.

Evropský výrobce na začátku roku odhadoval, že dodá 520 až 530 letadel, což ej čtyřprocentní navýšení oproti roku 2010. Boeingu se loni dodávky podařilo zvýšit o tři procenta. Dá se tak očekávat, že letos by poprvé v historii mohly kombinované dodávky obou výrobců překonat tisíc letadel.

V oblasti objednávek, které letos dokázal získat, Airbus svého hlavního rivala výrazně překonal. Zatímco evropský výrobce podepsal smlouvy na výrobu více než 1600 letadel, Boeing získal jen 921 objednávek. Americké firmě kvůli tomu zbyl nejmenší tržní podíl ve čtyřicetileté historii soupeření obou podniků. Předpokládá se nicméně, že hodnota objednávek obou výrobců bude přibližně stejná. Boeing našel zákazníky pro rekordní počet strojů řady 777, které patří k těm dražším v jeho nabídce.

Analytici očekávají, že mezera mezi oběma výrobci by se měla opět zmenšit. Boeing totiž uvede inovovanou verzi svého nejprodávanějšího modelu 737.

Poptávka po dopravních letounech stoupá už několik let po sobě. Živí ji hlavně stoupající zájem o leteckou dopravu na rozvíjejících se trzích, stoupající ceny paliv pak nutí všechny dopravce nahrazovat své starší stoje novými úspornými modely.

Airbus Boeing nyní dominují trhu s letadly pro více jak sto cestujících. Na vlně stoupající poprávky se ale chtějí svézt i další výrobci z Číny, Ruska a Kanady, kteří v příštích deseti letech představí své vlastní modely v této kategorii. Na spodním okraji této kategorie se již několik let pohybuje brazilský Embraer.

Největší zakázkou, o kterou se oba rivalové v tomto roce utkají, bude pravděpodobně obnova flotily amerických aerolinek United Airlines. Ty avizovaly svůj zájem o přibližně 180 letadel v hodnotě 16 miliard dolarů. Oficiální výsledky Airbus za rok 2011 zveřejní až 17. ledna. Z dat za prvních 11 měsíců loňského roku vyplývá, že Airbus k zákazníkům doručil 477 a Boeing 426 letadel.