Akcie ČEZ propadly pod tisíc korun. Poslala je tam obava ze zdanění mimořádných zisků

Vládní koalice se podle premiéra Fialy shodla na tom, že energetický sektor bude muset zdanit své mimořádné zisky.

Vládní koalice se podle premiéra Fialy shodla na tom, že energetický sektor bude muset zdanit své mimořádné zisky. Zdroj: Profimedia

Cena akcií polostátní energetické společnosti ČEZ se na pražské burze propadla pod hodnotu tisíce korun. Důvodem jsou podle analytiků narůstající signály, že vláda na společnost uvalí daň z mimořádných zisků. Ty společnosti podle analytiků plynou z růstu ceny silové elektřiny v kombinaci s nízkými náklady, kterým napomáhá energetický mix společnosti. „V momentě, kdy se z vysokých cen energií stává politické téma, se ČEZ logicky dostává do hledáčku jako potenciální subjekt pro mimořádné zdanění. Vláda se v tomto směru inspiruje i u ostatních zemí – například Španělsko podobnou daň schválilo již na podzim,“ uvedl analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Řada investorů podle analytika společnosti XTB Štěpána Hájka začínala doufat, že vládní činitelé svou rétoriku vůči dodatečnému zdanění ČEZ zmírní. „Zdá se, že populismus nakonec zvítězil. Vláda evidentně útočí na minoritní akcionáře, aby srazila cenu akcie, které by potom mohla vykoupit s nižší prémií,“ uvedl Hájek.

Letošní zisk ČEZ podle něho nebude ani zdaleka nadměrný, jelikož vychází z předprodejů posledních dvou let. „Zároveň zisky až do roku 2023 budou pravděpodobně běžným normálem energetického trhu, tudíž vlastně ani není, co danit. Státu jde o potenciální zisky, jež ČEZ realizuje levnější výrobou elektřiny z uhlí a jádra. Přitom jako sedmdesátiprocentní akcionář může jednoduše navrhnout vyšší dividendu, což mu přinese z delšího hlediska vyšší příjmy,“ doplnil Hájek.

Podle Pfeilera není moudré se do experimentů s mimořádným zdaněním pouštět. „Kromě zhoršení hospodaření ČEZ povedou mimořádné daně i k destabilizaci tuzemského investičního prostředí. To je pro tuzemskou ekonomiku, dlouhodobého příjemce zahraničních investic, obzvláště nebezpečné,“ uvedl.

Nezávislý pozorovatel podle Hájka by dokonce mohl říci, že jde o manipulaci s cenami akcií. „Je smutné, že nyní bude investování na pražské burze obklopeno podobnými riziky, jako je investování v Číně,“ konstatoval.

Video placeholde
Plán Česka při odstavení dodávek plynu • Videohub