Akcie ČEZ opět míří vzhůru. Tlačí je možné zestátnění podniku i válka s Ruskem

Sídlo skupiny ČEZ v pražské Michli.

Sídlo skupiny ČEZ v pražské Michli. Zdroj: Profimedia.cz

Polostátní energetická společnost ČEZ na pražské burze opět posiluje. Příčinou je podle oslovených analytiků naděje na znárodnění jejích elektráren podobně jako v případě francouzské EDF a eskalace vztahů s Ruskem. „Po dvacetiprocentním propadu, který následoval po špatné komunikaci ze strany vlády, se zdá, že řada investorů využila slevy k nákupu. Fundament pro tempo růstu zisků je totiž stále nadmíru příznivý, a pokud nedojde na sektorovou daň, čekají akcionáře minimálně další dva velmi dobré roky,“ uvedl analytik společnosti XTB Štěpán Hájek.

Během pondělka činil celkový objem obchodů s akciemi ČEZ na pražské burze téměř 399 milionů korun, představoval tedy dvě třetiny všech obchodů. Před krátkodobým překročením hranice 1200 korun za akcii a následným propadem ceny letos v červnu naposledy přesahovala cena akcií ČEZ 1100 korun v září 2008. 

Pokud se vláda Petra Fialy nerozhodne prosadit sektorovou daň, která by mimo jiné snížila dividendu, očekává Hájek dobré roky i pro stát. Jako další důvod růstu cen vidí i naději investorů, že nastane znárodnění elektráren podobně jako v případě francouzské EDF. Tamní vláda za odkup zbývajícího 16procentního podílu v energetické společnosti EDF nabídla 12 eur za akcii, zhruba 294,6 koruny. 

Ve srovnání s cenou akcií EDF z 5. července, tedy dne před zveřejněním plánů  opětovně podnik zestátnit, nynější cena představuje prémii kolem 53 procent. Odkup celého podílu tak Francii vyjde na 9,7 miliardy eur, zhruba  238,1 miliardy korun.

„Něco podobného by si přála i naše vláda, ale investory je zapotřebí vykoupit s prémií podobně jako ve Francii, ta by mohla být kolem 1500 korun za akcii. Komunikace kabinetu však zatím působí, jako by měla investory od společnosti odradit, což však připravuje o stovky milionů také stát,“ doplnil Hájek.

Podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera je oproti tomu hlavním růstovým tahounem ceny akcií ČEZ zvýšení cen silové elektřiny v souvislosti s citelnou eskalací „energetické války“ s Ruskem.

„S ohledem na vysoké ceny této komodity někteří investoři doufají, že vláda nabídne v rámci výkupu podílu atraktivnější prémii, než se dříve očekávalo. Nicméně jde spíše o spekulaci. Souběžně probíhají snahy vlády zmírnit dopady neúnosných cen energií pro domácnosti a jedním z potenciálních řešení je daň z mimořádných zisků. Hrozba daní tak reálně limituje cenu, kterou by mohli akcionáři za své podíly obdržet,“ vysvětluje Pfeiler.

Video placeholde
Proč stále rostou ceny energií? • Videohub