Akcionář Tesly žaluje Elona Muska za jeho tweety. Investory vystavil hrozbě ztrát, stojí v žalobě

Elon Musk, šéf Tesly

Elon Musk, šéf Tesly Zdroj: Profimedia

Elon Musk, šéf Tesly, SpaceX a The Boring Company
Šéf Tesly Elon Musk.
3
Fotogalerie

Šéfa amerického výrobce elektromobilů Tesla Elona Muska zažaloval jeden z akcionářů, podle kterého Musk porušil podmínky dohody s americkou Komisí pro cenné papíry a burzy ohledně jeho používání komunikační sítě Twitter, píše Reuters. 

Podle žaloby vystavil Musk investory hrozbě ztrát svými „nevypočitatelnými“ tweety, například příspěvkem ze začátku loňského května, ve kterém označil cenu akcií Tesly za „příliš vysokou“. Akcionář žaluje rovněž správní radu Tesly, která podle něj nekontrolovala dodržování dohody s burzovní komisí.

Dohoda vznikla v důsledku tweetu z května 2018, ve kterém Musk napsal, že uvažuje o převzetí Tesly a stažení jejích akcií z veřejného obchodování. Burzovní komise následně podala žalobu, ve které uvedla, že výrok o převzetí Tesly a stažení akcií z burzy neměl reálný základ, byl nepravdivý a zavádějící, vedl k chaosu na akciovém trhu a poškodil investory.

Krátce nato se komise s Teslou a Muskem dohodla na urovnání obvinění. Tesla a Musk museli každý zaplatit 20 milionů dolarů. Musk se v rámci dohody rovněž zavázal, že nebude na twitteru zveřejňovat informace s možným dopadem na akciový trh, pokud nejprve nedostane souhlas právníků.

Podle nynější žaloby Musk pokračuje ve zveřejňování tweetů bez takovéhoto souhlasu. Žaloba požaduje, aby Musk a další vedoucí pracovníci Tesly zaplatili odškodné za neplnění svých povinností, napsala agentura Reuters.

Musk je v současnosti je druhým nejbohatším člověkem světa za zakladatelem internetového obchodu Amazon Jeffem Bezosem.