Američané vstupují do ztrátové slovenské elektrárny, investují až 20 miliard

Elektrárna Vojany

Elektrárna Vojany Zdroj: Slovenske elektrarne

Americká společnost Theta Energy Group (TEG) plánuje investovat na Slovensku do elektrárny ve Vojanech a technologického parku 600 až 800 milionů dolarů (14,8 až 19,7 miliardy korun). Firma podepsala memorandum o porozumění se slovenskými ministerstvy hospodářství a financí, napsala agentura Reuters.

Projekt má dvě části. Jednou z nich je modernizace elektrárny a druhá rozvoj energetického inovačního centra a technologického parku. Američané také plánují vytvořit 800 nových pracovních míst.

„Společnost TEG má v úmyslu na Slovensku investovat, modernizovat, rozvíjet a vytvářet lokální zdroje trvalých a bezpečných dodávek energie ve formě elektřiny a tepla zaváděním inovativních a inteligentních technologií. Je připravena v případě úspěšných vzájemných jednání na Slovensku proinvestovat 600 až 800 milionů USD, přičemž by mělo vzniknout 800 trvalých pracovních míst,“ citovala agentura TASR mluvčí ministerstva hospodářství Miriam Žiakovou.

Ztrátový provoz

Vojany provozuje slovenská energetická firma Slovenské elektrárne, ve které vlastní podíl 34 procent stát a 66 procent italská energetická firma Enel. Ta se však v prosinci dohodla na prodeji svého podílu v SE česko-slovenské energetické skupině EPH.

Elektrárna ve Vojanech je dlouhodobě ztrátová. Loni v červenci elektrárna propustila část personálu, v současnosti má 142 zaměstnanců.