Americká automobilka Ford postaví novou továrnu v Mexiku

Nový Ford třídy F Super Duty

Nový Ford třídy F Super Duty

Americká automobilka Ford Motor investuje 1,6 miliardy dolarů (zhruba 38 miliard korun) do výstavby nové továrny na výrobu malých aut v Mexiku. Oznámila to dnes firma, která se kvůli přesouvání výroby do Mexika stala již dříve terčem ostré kritiky ze strany republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

V nové továrně by mělo vzniknout kolem 2800 pracovních míst. Automobilka neupřesnila, jaká vozidla bude nový závod vyrábět. Podle amerického odborového svazu United Auto Workers firma do Mexika přesune výrobu vozů Focus a C-Max z továrny na předměstí Detroitu. Odboráři nicméně předpokládají, že Ford nyní detroitské továrně svěří produkci nového sportovně-užitkového automobilu Bronco.

Trump začal automobilku Ford kritizovat loni v létě, kdy firma oznámila, že hodlá v Mexiku investovat 2,5 miliardy dolarů do továren na výrobu motorů a převodovek. Automobilka v reakci na Trumpovu kritiku poukazuje na své rozsáhlé investice v USA. Generální ředitel Mark Fields minulý měsíc na newyorském autosalonu upozornil, že Ford investuje v USA více než 80 procent svého kapitálu.

„Od roku 2011 jsme (v USA) investovali přes deset miliard dolarů a přijali jsme více než 25 tisíc lidí,“ prohlásil Fields. Dodal, že v příštích čtyřech letech se Ford zavázal investovat v USA dalších osm až devět miliard dolarů.

Mexiko přitahuje automobilový průmysl

Mexiko je pro automobilový průmysl přitažlivé díky relativně nízkým mzdovým nákladům a bezcelnímu přístupu na trh ve Spojených státech. Produkce automobilů v Mexiku se v uplynulém desetiletí více než zdvojnásobila. Do roku 2022 by se podle poradenské společnosti IHS Automotive měla zvýšit o dalších 50 procent na téměř pět milionů vozů ročně. Výroba aut v USA by přitom během stejné doby měla stoupnout pouze o tři procenta na 12,2 milionu, píše agentura AP.

Trump v rámci své kampaně slíbil, že v případě svého zvolení prezidentem prosadí změny v Severoamerické dohodě o volném obchodu (NAFTA) a uvalí daně na automobilové součástky a další výrobky z Mexika.