Americká továrna Mitasu roste. Obří pneumatiky zaměstnají víc lidí

Mitas

Mitas Zdroj: Anna Vackova, E15

Mitas
Mitas
Mitas
Mitas
Mitas
7
Fotogalerie
Rok od zahájení provozu továrny na výrobu pneumatik pro těžkou techniku české společnosti Mitas v USA, přicházejí z Iowy dobré zprávy. Letos přešel gumárenský závod v Charles City na nepřetržitý provoz a podíl tržeb v Severní a Jižní Americe loni stoupl na 11 procent celkových tržeb společnosti Mitas, které činily 449 milionů eur, tedy asi 11,58 miliardy korun.

Produkce továrny českého výrobce mimosilničních pneumatik Mitas, která v americké Iowě již rok zaměstnává 188 lidí roste. „Do konce roku společnost plánuje zaměstnávat celkem 237 osob,“ uvedl generální ředitel Mitasu Jaroslav Čechura. V závodu pokračuje instalace vulkanizačních lisů a konfekčních strojů. „Do konce roku 2013 by měl počet vulkanizačních lisů dosáhnout množství plánovaného pro první etapu projektu a dosáhneme výrobní kapacity závodu 13 500 tun za rok,“ řekl Čechura.

Jaroslav ČechuraJaroslav Čechura | E15 Anna VackovaGenerální ředitel Mitasu Jaroslav Čechura

Své roční výročí továrna připomněla uvedením dalších tří nových rozměrů zemědělských pneumatik vyvinutých speciálně pro potřeby amerického trhu. „Průměrná váha pneumatiky vyráběné v Charles City dosahuje 200 kilogramů a je o více než 60 procent vyšší než průměrná váha produkce ze závodu v Otrokovicích,“ poznamenal Čechura.

Výroba pneumatik v továtně Mitas

Od továrny v Charles City, která přišla zhruba na 970 milionů korun, si Mitas slibuje zvýšení tržního podílu v Severní Americe. „Z amerického výrobního závodu se postupně začínají zásobovat i jiné trhy, na kterých se uplatňují typicky americké rozměry. Pravidelné dodávky již chodí do Ruska a v dubnu byl vyexpedován první kontejner pro japonského zákazníka,“ uvedl ředitel. Závod pravidelně dodává pneumatiky pro renomované výrobce traktorů a kombajnů, například pro firmu John Deere a Case New Holland.

Mitas vlastní tři výrobní závody v ČR, kromě závodu v Iowě také jeden jeden v Srbsku. Loňské tržby jsou rekordní, za rok 2011 společnost vykázala tržby 10,63 miliardy korun, o rok dříve to bylo osm miliard korun.

Mitas bude v USA vyrábět i pneumatiky pro ruská pole