Americký Wyoming chtěl za dieselgate po Volkswagenu miliardu dolarů, soud žalobu zamítl

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: reuters

Soudce v Kalifornii zamítl žalobu amerického státu Wyoming na Volkswagen v souvislosti se skandálem kolem falšování testů emisí. Wyoming chtěl v žalobě po automobilce více než jednu miliardu dolarů (22 miliard Kč) kvůli škodám na životním prostředí způsobeným nadměrnými emisemi naftových vozů.

Rozhodnutí je vítězstvím pro největší evropskou automobilku a může zastavit další podobné ekologické žaloby podané desítkou států a některými okresy v Texasu. Volkswagen v prohlášení uvedl, že ho rozhodnutí potěšilo.

Volkswagen předloni v září přiznal, že instaloval po celém světě do zhruba 11 milionů naftových automobilů software, který umožňuje manipulovat s testy emisí. Skandál se dotkl rovněž zhruba 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Volkswagen se již v USA dohodl, že na řešení skandálu vynaloží až 25 miliard dolarů. Částka zahrnuje například náklady na řešení požadavků regulačních orgánů a státních úřadů či na odškodnění majitelů a prodejců naftových aut, která manipulaci s testy emisí umožňují.