Manažer Volkswagenu v USA přiznal vinu za dieselgate, hrozí mu až sedm let vězení

Americký trh zásobuje Volkswagen především ze své nové továrny v Tennessee

Americký trh zásobuje Volkswagen především ze své nové továrny v Tennessee Zdroj: profimedia.cz

Volkswagen
Volkswagen
Volkswagen
Logo Volkswagen
5
Fotogalerie

Manažer německé společnosti Volkswagen Oliver Schmidt dnes u soudu v Detroitu přiznal vinu ve skandálu kolem manipulací testů emisí naftových aut. Podle dohody o vině a trestu mu hrozí až sedmiletý trest vězení a pokuta 40 tisíc až 400 tisíc dolarů (téměř 900 tisíc až 8,9 milionu korun). Schmidt si verdikt vyslechne 6. prosince.

Schmidt přiznal spiknutí s cílem zakrýt manipulace s emisemi před regulačními orgány. Je jedním z osmi současných a bývalých manažerů Volkswagenu, které v souvislosti s tímto skandálem obvinilo ministerstvo spravedlnosti USA.

Americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) předloni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Volkswagen následně přiznal, že software po celém světě instaloval do asi 11 milionů naftových aut. Skandál se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Volkswagen se již v březnu dohodl, že na řešení skandálu ve Spojených státech vynaloží až 25 miliard dolarů (přes 555 miliard korun). Tato částka zahrnuje náklady na řešení požadavků regulačních orgánů a státních úřadů i na odškodnění majitelů a prodejců naftových aut, která umožňují manipulaci s testy emisí.

Německá automobilka dnes uvedla, že s vyšetřovateli stále spolupracuje a že nepovažuje za vhodné komentovat ani průběh vyšetřování, ani personální záležitosti.

Vloni už se ke spiknutí přiznal zaměstnanec Volkswagenu James Liang. Ten s úřady spolupracuje a rozsudek si má vyslechnout 25. srpna.