Analytici: Dovozní clo na hliník poškodí americký průmysl

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Plán Spojených států zavést clo na dovoz hliníku zdraží život firmám, které používají tento kov při výrobě drahých produktů, jako jsou automobily, protože Spojené státy nemají kapacitu na produkci dostatečného množství hliníku, který potřebují. Naopak hlavní dovozce hliníku do USA pravděpodobně tento záměr téměř neovlivní, protože paušální clo poskytne rovné podmínky pro všechny, píše agentura Reuters.

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek uvedl, že příští týden formálně oznámí zavedení cla deset procent na dovoz hliníku. Konečný termín pro své rozhodnutí však má až do 11. dubna.

Od ledna do října loňského roku USA dovezly více než 5,7 milionu tun hliníku. Ve srovnání se stejným obdobím loni to podle údajů ministerstva obchodu byl nárůst o 18 procent.

V roce 2016 americké hliníkárny vyprodukovaly 840 tisíc tun hliníku. Tento kov se široce používá v automobilovém průmyslu a pro výrobu obalových materiálů.

Analytik konzultační společnosti Wood Mackenzie Kamil Wlazly uvedl, že výrobci hliníkových produktů a spotřebitelé těchto produktů, jako automobilky, jsou důležitou součástí americké ekonomiky, na rozdíl od producentů samotného kovu.

"Spotřebitelé budou muset platit více, clo naruší jejich konkurenceschopnost," uvedl Wlazly. "Schopnost producentů zvýšit produkci je omezena obnovením uzavřené kapacity - což je asi 600 tisíc tun. Ve skutečnosti nemohou vystavět novou kapacitu, protože nemají dostatek levné elektřiny."

Náklady na elektřinu obvykle tvoří 30 až 40 procent nákladů na tavení hliníku, v závislosti na zemi. Mimo Čínu se hliník produkuje hlavně v zemích, kde je snadno dostupná levná energie.

Konzumenty hliníku jsou výrobci hliníkových produktů a polotovarů, jako firmy Novelis, Constellium a Arconic. Konečnými uživateli jsou například automobilky, jako Ford Motor, jehož pickup F150 má karoserii vyrobenou zcela z hliníku.

Producenti nyní čekají, zda Trump opravdu dovozní cla oznámí. Podle zdrojů paušální clo znamená, že podmínky budou stejné pro všechny dovozce a USA budou muset dovážet hliník tak jako tak, bez ohledu na to, co Trump dělá. Pokud si navíc podle jednoho ze zdrojů Trump myslí, že clo bude mít dopad pouze Čínu, mýlí se.

USA dovezly loni od ledna do října z Číny téměř 550 tisíc tun hliníku. Čína tak byla až čtvrtým největším dovozcem. Na třetím místě byly Spojené arabské emiráty s téměř 570 tisíci tunami a druhé Rusko, odkud bylo dovozeno více než 625 tisíc tun.

Největším dodavatelem hliníku do USA je Kanada se zhruba 2,48 miliony tun. Hliník z Kanady je životně důležitý pro americký obranný průmysl a ministerstvo obchodu již dříve uvedlo, že americký a kanadský obranný průmysl fungují na stejném základě. Tento vztah existuje již od roku 1956 a je kodifikovaný v mnoha vzájemných dohodách.