Antimonopolní úřad obnovil šetření nákupu ČEZ v Mělníce

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Dlouho očekávaný verdikt ohledně spojení tuzemské energetické jedničky ČEZ s mělnickou teplárnou Energotrans by mohl padnout v několika příštích měsících. Antimonopolní úřad (ÚOHS) totiž obnovil posuzování transakce, které má ukázat, zda firma ČEZ koupí Energotransu nadměrně neposílí své dominantní postavení na trhu.

„Už nám byly doručeny veškeré potřebné informace,“ řekl deníku E15 šéf ÚOHS Petr Rafaj. Detailní šetření bylo předtím pozastaveno právě kvůli tomu, že úřad čekal na podrobnější podklady, které si vyžádal od obou společností.

ČEZ kupuje Energotrans, který zásobuje teplem hlavní město Prahu, od Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatelů Daniela Křetínského, Petra Kellnera a Patrika Tkáče. Celá transakce má ovšem ještě druhou část – EPH, který už vlastní polovinu německých dolů Mibrag, naopak od společnosti ČEZ kupuje jejich druhou polovinu. S dokončením transakce souvisí i projekt uhelné elektrárny Profen, kterou chce Křetínský v Německu postavit.

ČEZ sice není největším hráčem v českém teplárenství (tím je EPH) a nákup Energotransu by z tohoto pohledu neměl být problematický, ale Petr Rafaj již dříve připomněl, že vedlejší činností mělnické teplárny je výroba elektřiny. Podíl ČEZ je v této oblasti na úrovni necelých 75 procent. ČEZ navíc v Mělníce chystá nový paroplynový zdroj.

Česká energetická jednička by na druhé straně mohla prodat elektrárny v Počeradech a Chvaleticích, zájem deklaruje právě EPH. Po těchto elektrárnách pokukuje také těžařská společnost Czech Coal Pavla Tykače.

Verdikt ÚOHS k akvizici Energotransu, na němž závisí i osud německých dolů, by mohl padnout v příštích měsících