ArcelorMittal chystá modernizaci za 12 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto

Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava chce v příštích pěti letech investovat do modernizace výroby více než 12 miliard korun. Investice mají výrazně omezit množství vypouštěných znečišťujících látek. Firma patří k největším znečišťovatelům na Ostravsku. Rychlejšímu zavedení ekologických opatření brání podle zástupců společnosti zdlouhavé povolovací procesy na úřadech.

„Již letos dokončíme s několikaměsíčním předstihem naši nejdůležitější investici, výstavbu odprášení aglomerace sever. Díky tomu se významně sníží emise prachu z tohoto zařízení. Ročně nejvýkonnější textilní filtry zachytí více než 260 tun prachu,“ uvedl generální ředitel ArcelorMittal Ostrava Augustine Kochuparampil. O 95 procent se také sníží emise dioxinů a o 60 procent emise oxidu siřičitého.

V příštím roce chce firma zahájit výstavbu nové ocelárny za pět miliard korun. „Použijeme při tom nejnovější dostupné technologie na světě. Výrobní kapacita zůstane stejná. Ale výrobní technologie bude efektivnější, proto bude mít menší dopad na životní prostředí,“ uvedl ředitel. Množství vypouštěných emisí tuhých látek se díky tomu sníží o 50 procent.

Emise klesnou pod 20 mikrogramů na metr krychlový

ArcelorMittal také chystá ekologizaci teplárny a instalaci moderní technologie na vysokých pecích, což rovněž povede ke snížení emisí prachu. Hodnoty vypouštěných emisí mají klesnout pod 20 mikrogramů na metr krychlový, což bude odpovídat používání nejlepších dostupných technologií na světě.

V rychlejší realizaci ekologických investic brání podle Kochuparampila jejich zdlouhavé povolování ze strany úřadů. „Potřebujeme, aby posouzení vlivu staveb na životní prostředí trvalo v řádech měsíců, a ne let. Tento proces by měla vláda upravit,“ podotkl Kochuparampil. Ve světě se podle něho realizují podobné investice daleko rychleji. „Jiné vlády se snaží o co nejrychlejší procesy, aby v jejich zemi mohly firmy rychle investovat. Tady to trvá tak neuvěřitelně dlouho. Existuje tady velký prostor pro zlepšení,“ domnívá se ředitel. Dodal, že s vládou a úřady se snaží najít cestu, jak co nejrychleji plánované investice uskutečnit.

Hledají se specialisté

Kvůli budoucím velkým investicím bude ArcelorMittal přijímat nové zaměstnance. Šanci mají i absolventi středních a vysokých škol, podmínkou je výborná znalost angličtiny. „Budeme potřebovat nové technické odborníky, nové projekty nepokryjeme vlastními silami. Už hledáme 30 lidí na různé pozice,“ uvedl personální ředitel huti Jan Rafaj. Firma však bude hledat specialisty po celém světě, zejména kvůli výstavbě nové ocelárny. „Na trhu není dostatečné množství specialistů. Poslední ocelárna byla postavena v Evropě před 30 lety, proto budeme muset hledat i ve světě,“ konstatoval Rafaj.

Za posledních 30 let se podle firmy snížilo množství vypuštěných emisí prachu z huti o 97 procent. Ještě v roce 1978 se z ní vypouštělo ročně 39 715 tun prachu, předloni to bylo 1089 tun. ArcelorMittal Ostrava se loni dostal z dřívější téměř miliardové ztráty do zisku 758 milionů korun. Tržby huti vzrostly o 7,5 miliardy korun na 28,5 miliardy korun. Firma má 5500 zaměstnanců, s dceřinými podniky jich je celkem 7000.