ArcelorMittal Ostrava hlásí o téměř dvě miliardy vyšší zisk

ArcelorMittal Ostrava

ArcelorMittal Ostrava Zdroj: profimedia.cz

Ostravská hutní společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) dosáhla v roce 2017 čistého zisku 3,2 miliardy korun. Ve srovnání s rokem 2016 to bylo o 1,9 miliardy korun více. Nárůst, který představuje 146 procent, pozitivně ovlivnila finanční oblast.

„Finanční výsledek za rok 2017 byl ve výši 5,3 miliardy korun, což je o 4,2 miliardy více než v roce 2016. Důvodem nárůstu jsou vyšší finanční výnosy plynoucí zejména z prodeje podílů v dceřiných společnostech ArcelorMittal Tubular Products Ostrava a ArcelorMittal Tubular Products Karviná mateřské společnosti,“ uvedla mluvčí společnosti Barbora Černá Dvořáková. Z dceřiných se tak staly sesterské firmy.

V provozní oblasti loni podnik vytvořil ztrátu 2,6 miliardy korun. Podle mluvčí byla jejím důvodem nižší výroba, která byla ovlivněna investicemi, plánovanými opravami několika zásadních výrobních zařízení a nižšími maržemi. „Loni společnost vyrobila 1,8 milionu tun tekuté oceli, 1,1 milionu tun mokrého koksu a 1,6 milionu tun surového železa,“ řekla Černá.

Akciová společnost ArcelorMittal Ostrava patří do skupiny ArcelorMittal. Vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství, je největším výrobcem silničních svodidel v Česku. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. AMO i s dceřinými společnostmi má téměř 7000 zaměstnanců.

V současné době ArcelorMittal svou ostravskou firmu prodává. Skupina totiž kupuje italskou huť Ilva, která je největší evropskou ocelárnou, a kvůli zachování hospodářské soutěže se proto musí v Evropě několika podniků zbavit. Podle médií jsou dva zájemci: britská British Steel a indická Liberty Steel. Skupina ArcelorMittal se k počtu zájemců ani jejich jménům nevyjadřuje. To kritizují odboráři, kteří žádají více informací o prodeji a záruky budoucího fungování podniku.