OBRAZEM: Jednotné krabice a moderní technologie. V Ostravě vyrostl sklad nové generace

Jednotný formát krabic umožnil maximálně využít skladové prostory

Jednotný formát krabic umožnil maximálně využít skladové prostory Zdroj: E15 Michal Nosek

Předváděcí prostor firmy Adler v ostravském logistickém centru
Linka je vybavená nejmodernějšími technologiemi
Linka je vybavená nejmodernějšími technologiemi
Jednotný formát krabic umožnil maximálně využít skladové prostory
Jednotný formát krabic umožnil maximálně využít skladové prostory
7
Fotogalerie

Moderní technologie stále výrazněji pronikají i do skladů. Aktuálním příkladem je nové logistické centrum značky reklamního textilu Adler Czech v Ostravě. Firma své zboží dodává kromě zemí střední a východní Evropy také do Pobaltí.

Společnost v Ostravě otevřela nové centrum s technologiemi za zhruba osmdesát milionů. Vedení podniku se navíc po roce a půl jednání podařilo dohodnout s asijskými dodavateli jednotný formát krabic. „Díky tomuto kroku jsme výrazně zvýšili skladovou i přepravní kapacitu. Všechno formátově pasuje, a tak zmizela nevyužitá místa,“ uvedl šéf logistiky ostravského centra Martin Řehoř.

V porovnání s obdobnými objekty je logistické centrum Adler unikátní zejména využitím nejmodernějších technologií. „Díky nim může firma zajistit dodávku zboží směrem k zákazníkům v rekordně krátkém čase. Denní vyskladnění až 250 tisíc kusů textilu objemově představuje zhruba 3 500 balíků,“ dodal Řehoř. V důsledku nasazení nových technologií je k vyskladnění třeba minima lidských pracovníků.

Celý proces je řízený automaticky díky systému skladové evidence. Jde o kombinaci přepravních a informačních technologií řízenou prostřednictvím malého průmyslového počítače. „Řízení přepravek na dopravníkové lince zabezpečuje technologie bezkontaktního označení k rozlišení zboží a k bezkontaktní komunikaci na krátkou vzdálenost,“ připomněl Řehoř.

V Ostrava Business Park Adler v současnosti pracuje zhruba stovka zaměstnanců. Na optimalizaci distribuční technologie Adler spolupracuje s experty z katedry kybernetiky a biomedicínského inženýrství VŠB Ostrava. Cílem je snižování namáhavé fyzické práce a rozšiřování robotizovaných systémů. Cena každého z nich představuje zhruba 1,5 milionu korun.