ArcelorMittal podstatně ušetří za elektřinu

ArcelorMittal Ostrava

ArcelorMittal Ostrava Zdroj: CTK

ArcelorMittal Ostrava
ArcelorMittal Ostrava
ArcelorMittal
ArcelorMittal Ostrava
5
Fotogalerie

Společnost ArcelorMittal v halách, kde vyrábí silniční svodidla a důlní výztuže, uspoří na osvětlení přes osmdesát procent elektřiny. Za šestnáct milionů korun si dala nainstalovat devět stovek osvětlovacích těles se svítilnami LED, která sníží spotřebu elektrické energie o 3016 megawatthodin. Investice se ocelárně díky úsporám vrátí za tři a půl roku.

Modernizace osvětlení představuje typickou firemní investici do energetických úspor. Její návratnost je krátká a obejde se bez dotací. „Firmy typicky požadují prostou dobu návratnosti kolem pěti let. Náhrada zdrojů osvětlení za LED svítidla se vrátí za jeden až dva roky,“ říká Jan Harnych z poradenské společnosti Enviros.

Nedávný průzkum mezi firmami, který zadalo ministerstvo průmyslu a obchodu, ukázal, že modernizace osvětlení je nejčastější úsporné opatření, o němž firmy uvažují. Rekonstrukci svítidel plánuje necelá čtvrtina firem. Modernizace osvětlení kromě úspor zlepšuje i světelný komfort.

Osvětlovací systémy v ArcelorMittalu byly navrženy přesně podle požadavků jednotlivých výrobních procesů. „Každý z nich vyžaduje jinou míru světelnosti. Systém zohledňuje také intenzitu denního světla, a podle toho svítí buď víc, nebo se naopak utlumuje,“ říká Jiří Černý, ředitel úseku osvětlení v ČEZ ESCO, jenž rekonstrukci v Ostravě zajišťoval.

ArcelorMittal chce v rekonstrukcích pokračovat i v dalších provozech. „Nové osvětlení má mnohem delší životnost, bude snazší na údržbu a slibujeme si od něj také významné zlepšení bezpečnosti,“ dodává Jiří Chvalina z oddělení investic ArcelorMittal Ostrava, který měl projekt na starosti. Společnost ČEZ ESCO už ve firemních areálech vymě- nila přes osm tisíc světel, ostravská zakázka byla jednou z největších. Loni instalovala nová svítidla v textilce Logit za osm milionů korun. Podnik tím ušetří téměř 1,2 milionu korun ročně. Investice by se měla vrátit během šesti let.

Vše o prezidentských volbách najdete zde >>>

Přehled prezidentských kandidátů najdete zde >>>

Vše o případném druhém kole prezidentských voleb najdete zde >>>