Vítkovice Steel si nabraly úvěry na více než půl miliardy

Vítkovice

Vítkovice Zdroj: profimedia

Ocelárny Vítkovice Steel
2
Fotogalerie

Společnost Vítkovice Steel, která produkuje válcované výrobky z oceli, uzavřela s klubem bank zahrnujícím Citibank Europe a Všeobecnou úvěrovou banku smlouvu o úvěrech na provozní financování ve výši 26 077 milionu eur (zhruba 665 milionů korun). Úvěr se splatností dva roky firma využije k optimalizaci současného financování a zvýšení výroby. Informovala o tom mluvčí firmy Šárka Baborovská.

"Tento úvěr je logickým pokračováním dosavadní spolupráce se Citibank. Výrazně nám pomůže snížit náklady na financování výroby. Uzavřenou smlouvu vnímáme jako projev důvěry managementu společnosti a zároveň uznání výsledků transformace společnosti realizované v letech 2014 až 2016," uvedl generální ředitel a předseda představenstva Dmitrij Ščuka.

Vítkovice Steel jsou největším výrobcem ocelových plechů v České republice. Společnost je v Česku jediným výrobcem štětovnic, které se používají především při zakládání staveb a zpevňování břehů vodních cest, a jedním ze dvou výrobců v Evropské unii.

Vítkovice Steel patří skupině soukromých investorů skrytých za společnostmi se sídlem na Kypru. Firmu koupili před třemi lety od ruské ocelářské a těžařské skupiny Evraz Group.

Po překonání krize se předloni společnost vrátila ke kladnému výsledku hospodaření: ukazatel EBITDA (provozní zisk před započtením úroků, daní a odpisů) jí v roce 2016 vzrostl o 524 milionů korun na 374 milionů korun, v roce 2015 činil tento ukazatel záporných 150 milionů korun. Firmě pomohlo zavření ztrátové ocelárny v září 2015.

V Česku se blíží prezidentské volby, vše o nich čtěte zde >>>