ArcelorMittal snížil čtvrtletní ztrátu, letos ale čeká menší zisk

ArcelorMittal

ArcelorMittal Zdroj: CC BY 2.0: David Wilson via Flickr

Největší světová ocelárna ArcelorMittal ve čtvrtém čtvrtletí snížila čistou ztrátu na 955 milionů dolarů (23,1 miliardy korun). Společnost se potýkala s nižšími cenami oceli a železné rudy, které se snažila kompenzovat zvýšenými dodávkami oceli. Firma spolu s kvartálními hospodářskými výsledky dnes oznámila, že v tomto roce očekává nižší zisk než loni. Trhy přitom počítaly se zlepšením.

Skupina, která vlastní mimo jiné přední českou ocelárnu ArcelorMittal Ostrava, předpokládá, že světová spotřeba oceli letos stoupne o 1,5 až dvě procenta. To by bylo zpomalení oproti loňskému roku, kdy se zvýšila o 2,5 procenta. Obzvláště pesimistický je ArcelorMittal ohledně vývoje na svém druhém největším trhu v USA, kde se poptávka po oceli snížila až o jedno procento.

Ceny železné rudy loni klesly o 47 procent a od začátku ledna ztratily dalších 13 procent. Souvisí to s nadměrnou nabídkou na trhu. Velcí těžaři operující s nízkými náklady totiž zvýšili výrobu, aby mohli zvýšit vývoz do Číny. Tam ale spotřeba oceli loni poprvé od roku 1981 klesla.

Ukazatel zdraví globálního průmyslu

ArcelorMittal je považován za širší ukazatel zdraví globálního zpracovatelského průmyslu. Firma dnes oznámila, že očištěný provozní zisk EBITDA v divizi důlní těžby se ve čtvrtém čtvrtletí meziročně snížil o více než polovinu na 232 milionů dolarů. Pokud jde o celkovou čistou ztrátu skupiny, podařilo se ji stáhnout z 1,2 miliardy dolarů před rokem.

ArcelorMittal se na celosvětové výrobě oceli podílí asi šesti procenty. Skupina očekává, že zisk EBITDA za celý tento rok bude v rozmezí 6,5 až sem miliard dolarů. Loni dosáhl 7,2 miliardy dolarů a analytici oslovení agenturou Reuters předpokládali, že letos mírně stoupne.