Areály Dolních Vítkovic letos plánují půlmiliardovou investici

Národní kulturní památka – Vysoké pece Dolní oblast Vítkovice

Národní kulturní památka – Vysoké pece Dolní oblast Vítkovice Zdroj: Miroslav Tryner

Národní kulturní památka Oblast Dolní Vítkovice v pozadí
Dolní Vítkovice - malý Svět techniky U6
Dolní Vítkovice - malý Svět techniky U6
Dolní Vítkovice - malý Svět techniky U6. Kajuta kapitána Nema je hlavním tahákem expozice.
Dolní Vítkovice - malý Svět techniky
11
Fotogalerie
Areály spadající pod sdružení Dolní oblast Vítkovice, jako Vysoká pec číslo 1, aula Gong či Malý svět techniky či hornické muzeum Landek Park chystají letos investice za 465 milionů korun. Pro server E15.cz to uvedl ředitel pro strategii skupiny Vítkovice Jiří Michálek.

Největší novinkou letoška podle Michálka bude dobudování velkého Světa techniky – Science and Technology Centrum za celkem 531 milionů korun bez DPH.

„Do konce roku 2013 jsme využili 272 milionů korun, zbytek investujeme letos. Stavební část bude hotova v březnu, pak přijde na řadu budování vnitřních interaktivních expozic, 3D kina a interiérů,“ upřesnil Michálek.

V areálu běží také obnova a rekonstrukce pro nové využití Dolu Hlubina za 161 milionů korun bez DPH. Z toho již bylo investováno okolo 20 milionů korun, zbytek proinvestují letos.

Tyto investice budou ještě doplněny o dopravní infrastrukturu pro rozvoj cestovního ruchu za 65 milionů korun bez DPH.

Do již fungujících expozic – malého Světa techniky U6, Vysoké pece č. 1 a auly Gong sdružení - Dolní oblast Vítkovice (DOV) zatím z prostředků EU a České republiky investovalo 500 milionů korun bez DPH.

Návštěvnost stoupla o čtvrtinu

Areály DOV loni navštívilo 676 tisíc lidí, což je dosud nejvíce v jejich historii. Meziročně se počet zájemců zvedl o téměř 150 tisíc lidí, tedy více než čtvrtinu.

Podle mluvčí DOV Evy Kijonkové to podpořilo hned několik návštěvnických novinek. Začaly například prohlídky architektury Multifunkční auly Gong, která se od roku 2013 pyšní tituly Stavba roku České republiky, Ostravy i Moravskoslezského kraje. Patří také mezi TOP 10 staveb celého světa.

Novinkou byl také víkendový program v interaktivní herně Světa techniky U6 nazvaný Zábavná a kreativní věda, který malým i velkým návštěvníkům představuje různé fyzikální a chemické zákonitosti prostřednictvím zábavných pokusů a her.

Kromě technických nadšenců velkou část návštěvníků DOV tvoří lidé, kteří přicházení do areálů za kulturou či na společenské akce. Tou největší je festival Colours of Ostrava, který se tam před lety přestěhoval z centra Ostravy. Konala se tam i přehlídka taneční hudby Beats for Love či festival Rocková Ostrava.

Poprvé mohli návštěvníci Dolních Vítkovic přijít také nasát sváteční atmosféru na vánoční trhy a v galerii v Gongu se uskutečnila první výstava Městské galerie Ostrava