Areva nevzdává boj o Temelín. Znovu se odvolává

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Euro Martin Pinkas

Francouzská společnost Areva, kterou ČEZ vyřadil loni z tendru o dostavbu jaderné elektrárny Temelín, podala rozklad k předsedovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) proti únorovému rozhodnutí. V něm ÚOHS zamítl žádost Arevy o přezkoumání a zrušení jejího vyřazení z tendru.

Podle dostupných informací ČEZ Arevu vyřadil údajně kvůli tomu, že negarantovala fixní cenu a dobu výstavby. Areva popírá, že by tyto garance neposkytla. Francouzská společnost dále tvrdí, že antimonopolní úřad nezvážil všechny aspekty jejího vyřazení z tendru. Například údajně vůbec nezkoumal skutečnost, že Areva dostala od ČEZ jen 12 doplňujících otázek, zatímco její konkurenti Westinghouse a MIR.1200 byli požádáni o doplnění stovek dílčích informací.

„Areva je přesvědčena, že v průběhu přezkumného procesu ÚOHS nedodržel řadu požadavků vyplývajících z českého a evropského práva pro řádný přezkum veřejných zadávacích řízení, díky čemuž je jeho rozhodnutí založeno na nedostatečně zjištěném skutkovém stavu a nesprávné právní analýze,“ zní oficiální stanovisko společnosti.

Pokud by předseda antimonopolního úřadu rozklad Arevy zamítl, je francouzská společnost připravena obrátit se na nejvyšší správní soud. Další cesta v hájení svých zájmů by zavedla Francouze k Evropské komisi. Areva pořád trvá na tom, že žádný zákon neporušila a chce s do tendru vrátit.