Nový Boeing 797 by mohl pilotovat pouze jeden člověk

Boeing

Boeing Zdroj: shutterstock

Airbus A320
Airbus A320 společnosti Qatar Airways
Airbus A320 společnosti Air Berlin
Boeing 757 společnosti Yakutia Airlines
Boeing 757
7
Fotogalerie

Světové aerolinky se připravují na příchod modelu Boeing 797. Nové letadlo americké společnosti a konkurence pro Airbus A320 a nástupce Boeingů 757 a 737, by mohlo být představeno na aerosalonu v Paříži příští měsíc. Mnoho informací o letounu zatím do světa neuniklo, ale nyní se spekuluje, že by mohlo být ovládáno pouze jedním pilotem. Druhý z nich by let dozoroval a ovládal ze země, čímž by měl větší přehled i o celkovém letovém provozu. Nový model by mohl být do provozu uveden zhruba v roce 2028, informoval o tom server CNBC.

Pokud se naplní předpovědi analytiků a expertů o novém modelu Boeingu s pouze jedním pilotem na palubě, stalo by se 797 prvním dopravním letadlem, které by bylo takto obsluhováno. Krom větší bezpečnosti si americká společnost od snížení počtu pilotů slibuje i ušetření peněz za mzdy.

Nové letadlo by podle CNBC mělo pojmout 200 až 250 cestujících. Spekuluje se i o verzi letadla 797 Plus, která by unesla až 290 cestujících. I přesto, že se nový stroj řadí spíše do střední třídy dopravních letadel, měl by měl Boeing 797 létat na trasách určených i pro velká dopravní letadla.

Motory pro nové letadlo měla původně dodat společnost Rolls-Royce. Ta však od zakázky z časových důvodů upustila.

Analytici ze společnosti Jefferies Group tak nyní očekávají, že si Boeing vybere mezi motory společností United Technologies Pratt & Whitney nebo CFM International.

Boeing s novými informacemi vyčkává i kvůli nynějším problémům s letadly 737 MAX, kde nyní vyřešila opravu softwaru u těchto strojů.

Právě špatný systém u tohoto typu letadel stál za dvěmi smrtelnými nehodami u letckých společností Lion Air a Ethiopian Airlines. Celkem při nich zemřelo 345 cestujících.

Jak technologie mění svět investic a zavedená odvětví? Dozvíte se v novém magazínu E15 Premium. Objednávejte zde >>>

Video placeholde
Jak uspět v digitální době? Nový magazín E15 • E15