Armatury Group získala první kontrakt v Alžírsku. Hned za více než 100 milionů

plynovod, plyn

plynovod, plyn Zdroj: ctk

Další úspěch na obchodní mapě, oznámila společnost Armatury Group. Poprvé ve své historii získala zakázku v Alžírsku. Na stavbu plynovodů a terminálů pro přepravu plynu dodá produkci za více než 100 milionů korun. „Naším klientem je významná africká plynárenská společnost. Kontrakty jsme si museli vysoutěžit v pěti náročných tendrech. I proto si nově otevřených dveří vážíme a považujeme tento trh za velmi perspektivní,“ řekl E15.cz předseda představenstva firmy Petr Holeček.

Do Alžírska společnost vyveze 200 armatur. První „balík“ kulových kohoutů za bezmála 50 milionů korun odešel na africký kontinent před pár dny. Další dodávky se kompletují a odjedou přes Středozemní moře do místa určení postupně v září a listopadu či prosinci.

Společnost z Dolního Benešova u Opavy je při roční produkci více než 50 tisíc armatur a obratu kolem 2,5 miliardy korun významným strojírenským výrobcem v ČR. Přestože současně patří mezi velké exportéry s vývozem do 65 zemí, v severoafrické Alžírské demokratické a lidové republice je nováčkem.

Těžká konkurence

„Začátky byly opravdu těžké. Mnohostránkové technické specifikace byly k dispozici jen ve francouzštině, na první pohled byly zřejmé technické odlišnosti u dodávaných armatur a velká konkurence tlačila ceny dolů,“ říká k zakázce do Alžírska Vladimír Vašíček, ředitel společnosti pro výzkum a vývoj.

Problémy působil i požadavek zákazníka mít celou dodávku armatur sbalenu po etapách vždy do jedné zásilky.

Podle předsedy představenstva Petra Holečka chce nyní firma výrazněji proniknout na další trhy jižních kontinentů. Vedle Alžírska usiluje o nové kontrakty také v Súdánu, kde by mělo jít zejména o kulové kohouty terminálu na zkapalněný ropný plyn (LPG). Rozhodnout se má v nejbližších dnech.

Společnost Armatury Group. v současné době zaměstnává 500 lidí. Za rok 2012 zaznamenala armaturka 20procentní růst tržeb. Více než dvě třetiny celkové produkce exportuje.