Aukce dTestu zatlačí na prodejce energií

Stožáry vysokého napětí

Stožáry vysokého napětí Zdroj: Blazek Tomas/E15

Po obcích a městech, které pro své obyvatele organizují aukce dodavatelů energií, se do hledání nejlevnější elektřiny a plynu pro domácnosti pouští také spotřebitelská organizace dTest. Slibuje, že v aukci, která se uskuteční 11. února příštího roku, dohlédne na férové podmínky ze strany obchodníků s energiemi. Zároveň dá domácnostem na výběr, jestli vydražené nabídky využijí.

„Pro dodavatele jde o poměrně rizikový obchod. Míra nezávaznosti pro domácnosti je velká. Vyšší riziko, že nakonec získají menší než očekávaný počet zákazníků a objem dodávek, obchodníci zohlední v nabízené ceně,“ myslí si Jiří Gavor, výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií.

Domácnosti se budou moci do aukce registrovat přes webový formulář, kde vyplní kontaktní údaje, spotřebu elektřiny a parametry aktuální smlouvy o dodávce energií. Aukci bude pro dTest organizovat nizozemská společnost Pricewise. „O účasti v aukci budeme s obchodníky podepisovat smlouvy. V nich budou garantovat dodržení vstupních podmínek,“ říká Niels Brölman, výkonný ředitel Pricewise. Obchodníci budou muset nabídnout jen jednoletý kontrakt. Budou se muset zavázat k tomu, že po spotřebitelích nebudou chtít nestandardní poplatky a sankce.

Organizace dTest po aukci zúčastněným domácnostem pošle vyčíslení úspory. Ty se budou muset do konce dubna rozhodnout, jestli novou smlouvu podepíší.