Aukci dTestu na energii vyhrála Europe Easy Energy. Lidé uspoří 12 tisíc

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ceps

Aukce dodavatelů elektřiny a plynu, kteří soutěžili o nejvýhodnější nabídku pro více než 66 tisíc domácností, zná vítěze. Stala se jí společnost Europe Easy Energy. Modelová domácnost při přechodu na vítězný tarif ročně ušetří za elektřinu a plyn téměř 12 tisíc korun. Soutěž vyhlásila spotřebitelská organizace dTest.

Aukce pro hromadnou změnu dodavatele „Chci výhodnější energie“ proběhla 11. února. Trvala 18 hodin, soutěžilo v ní sedm dodavatelů a padlo v ní celkem 140 příhozů.

„Nejnižší cenu za elektřinu i plyn v aukci nabídla společnost Europe Easy Energy. Modelová domácnost se spotřebou elektřiny 3,2 MWh za rok v sazbě D02d a plynem vytápěným zatepleným rodinným domkem se spotřebou 15 MWh ročně při přechodu na vítězný tarif ušetří průměrně 1941 korun ročně za elektřinu a 9980 korun ročně za plyn,“ shrnuje výsledek aukce ředitel dTestu Martin Černý.

Modelová domácnost, pro kterou je vypočítána uvedená úspora, má tři až pět osob a využívá elektřinu na běžný chod spotřebičů a svícení. Odhad úspory vychází z porovnání s průměrem cen nejčastěji využívaných produktů dominantních dodavatelů na trhu.

Změna není povinná

„Nyní zahajujeme fázi výpočtů, jejímž cílem je zaslat každému registrovanému spotřebiteli individuální nabídku s vyčíslením možné úspory právě pro jeho domácnost. Nabídky budeme rozesílat ve druhé polovině března 2016. Lidé pak budou mít několik týdnů na rozmyšlenou, zda chtějí nabídku přijmout,“ říká Černý.

Registrovaní uživatelé nemají povinnost stát se zákazníky vítězného dodavatele. Pokud se rozhodnou pro změnu, nový dodavatel s nimi vyřídí formality potřebné k uzavření smlouvy.

Registrace domácností do hromadné změny dodavatelů skončila ke dni aukce. Nyní je možné ucházet se o místa, která se uvolní po spotřebitelích, kteří se rozhodnou nevyužít nabídku ke změně dodavatele. Stačí vyplnit registrační formulář na webu tohoto projektu.

Dodavatelé během aukce předkládali své nabídky anonymně. Aukce se mohli zúčastnit všichni aktivní dodavatelé elektřiny a plynu působící v České republice. Podmínkou účasti bylo, že společnost předem souhlasila s řadou klíčových kritérií.

Dodavatelé se zavázali například k tomu, aby v aukci nabízeli smlouvy na jeden rok bez automatického prodloužení na dobu určitou, v nichž nebudou skryté poplatky a poplatky spojené s ukončením smlouvy. Podmínkou účasti bylo také například zajištění přistoupení k Etickému kodexu obchodníka v energetických odvětvích.