Australští plynárníci Woodside ruší LNG projekt za 40 miliard dolarů

zemní plyn

zemní plyn Zdroj: ctk

Největší australská ropná a plynárenská skupina Woodside Petroleum a její partneři ruší projekt zkapalněného zemního plynu Browse LNG, jehož náklady podle analytiků měly dosáhnout zhruba 40 miliard dolarů (967 miliard Kč). Důvodem jsou nízké ceny a nabídka převyšující současnou poptávku na trhu, uvedla agentura Reuters.

Ceny zkapalněného zemního plynu (LNG) v Asii se za poslední dva roky snížily o 80 procent. Browse je jedním z pěti projektů, které zůstanou jen na rýsovacím prkně kvůli nadměrným dodávkám na trhy způsobeným přílivem nových projektů, jako projekt Gorgon firmy Chevron, a vývozem ropy z USA.

Partnery Woodside v projektu jsou BP, Royal Dutch Shell, japonské Mitsui & Co. a Mitsubishi Corp. a PetroChina. Firmy se snažily za poslední rok snížit náklady na projekt, ani to však nebylo dostatečné, aby vykompenzovalo pokles cen. Woodside má v projektu podíl 30,6 procenta.

Austrálie bude největším vývozcem LNG

Austrálie by měla v roce 2018 překonat Katar a stát se největším vývozcem LNG. Roční těžba se má do té doby více než ztrojnásobit na 86 milionů tun.

Načasování zrušení projektu Browse přichází ve stejné době, kdy se v západní Austrálii spouští projekt Gorgon v hodnotě 54 miliard dolarů. Jeden z největších projektů LNG se stavěl více než šest let a začal v době prudkému růstu poptávky po komoditách a energiích z Asie.

Projekt Browse měl být jedním z prvních komerčních projektů plovoucího LNG zařízení, tedy takového, které se nachází na platformě plovoucí nad ložiskem plynu v moři. Analytik firmy Bernstein Neil Beveridge listu Financial Times řekl, že rozhodnutí nepokračovat v projektu naznačuje, že technologie a náklady plovoucího zařízení nejsou zatím konkurenceschopné.