Automobilka Borgward to myslí s návratem vážně, najala si designéra Mini

Borgward BX7 je první novodobý model znovuzrozené německé automobilky. Ta zanikla v 60. letech dvacátého století.

Borgward BX7 je první novodobý model znovuzrozené německé automobilky. Ta zanikla v 60. letech dvacátého století.

Borgward představil modely BX5 a BX6 TS
Borgward představil modely BX5 a BX6 TS
Automobilka Borgward zkrachovala v 60. letech
3
Fotogalerie
Návrat kdysi slavné německé automobilky Borgward se nesl s hořkou pachutí čínského kapitálu. Recenze zmiňovaly mizerné materiály i nijak zvlášť dobré jízdní vlastnosti. O designu si můžete udělat obrázek svůj, za příliš povedený ho ale pravděpodobně považovat nebudete.

Automobilka to však s návratem na výsluní myslí vážně. Do týmu designérů totiž přichází Anders Warming, šéf designu Mini, který dával tvář britským stylovkám v posledních šestnácti letech. V jednu chvíli byl i v designovém týmu samotného BMW, podepsaný je ale i pod modely Mini z roku 2010 a částečně také současnými generacemi.

Do práce se Warming pustí hned od začátku příštího roku, takže než uvidíme první plody jeho práce, ještě to nějakou dobu potrvá. Nezbývá než držet palce, že se mu podaří vtisknout Borgwardu trochu pohlednější tvary, kterými by automobilka mohla zapůsobit i v Evropě. Tam se má objevit nejdříve za dva roky, do té doby chce své modely prodávat výhradně v Číně.

Do konce roku 2025 chce automobilka nabízet tři modely a ročně prodávat až 1,6 milionu vozů. S čínským zázemím to čísla sice nejsou nereálná, ale ambiciózní samozřejmě ano.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz