Automobilka Fisker se vrací, její elektromobil má konkurovat Tesle

Revero Karma je oživený Fisker

Revero Karma je oživený Fisker

Revero Karma je oživený Fisker
Revero Karma je oživený Fisker
Revero Karma je oživený Fisker
Revero Karma je oživený Fisker
5
Fotogalerie

Henrik Fisker, jehož firma na výrobu elektromobilů v roce 2013 zkrachovala, se hodlá vrátit na trh. Tento týden oznámil, že v příštím roce představí nový vůz, který bude konkurovat elektromobilům společnosti Tesla Motors.

Dánský automobilový návrhář Fisker v roce 2007 založil společnost Fisker Automotive. Firma však prodala jen zhruba dva tisíce elektromobilů a v roce 2013 byla nucena vyhlásit bankrot. Mezi její zákazníky patřila řada celebrit, například herci Leonardo DiCaprio a Ashton Kutcher či zpěvák Justin Bieber, píše server BBC.

"Technologie i trh jsou nyní vyzrálejší než v době našich průkopnických začátků," uvedl tento týden Fisker. "Náš nový vůz bude nejinovativnějším a nejpřelomovějším elektromobilem, jaký kdy byl vytvořen," dodal. Prohlásil rovněž, že baterie nového vozu bude mít výrazně vyšší životnost a umožní větší dojezd než jakákoliv současná baterie na trhu.

Fisker nicméně odmítl prozradit, kdo jeho nové podnikání financuje. Neupřesnil ani, kdy hodlá výrobu nového vozu zahájit. Nový elektromobil by podle něj měl konkurovat vozu Tesla Model S, jehož cena se pohybuje kolem 65 tisíc dolarů (téměř 1,6 milionu korun).

Fisker předpokládá, že následně uvede na trh také menší elektromobil, který bude soupeřit s vozem Tesla Model 3. Ten společnost Tesla představila v březnu, dodávky zákazníkům však zahájí až v příštím roce. Vůz s cenou 35 tisíc dolarů (zhruba 840 tisíc korun) si již objednaly statisíce lidí.