Revero Karma je oživený Fisker. V Evropě si na něj ještě počkáme

Revero Karma je oživený Fisker

Revero Karma je oživený Fisker

Revero Karma je oživený Fisker
Revero Karma je oživený Fisker
2
Fotogalerie
Američtí zákazníci mohou oživený Fisker Karma objednávat už od konce září. Do Evropy se ale vůz dostane nejdříve v roce 2018.

Fisker Karma byl krásný plug-in hybrid, který však kvůli finančním problémům výrobce vydržel na trhu jen krátce, mezi lety 2011 a 2012. Čínská společnost Wanxiang už dříve slíbila jeho návrat, k čemuž nyní konečně dochází. Práce na modernizaci vozu totiž zabraly nějaký čas.

Nový výrobce sice hovoří o množství změn, revero se ale proti předchozímu fiskeru zase tolik nezměnilo. Třeba pohonné ústrojí je vlastně totožné. V útrobách nadále pracuje kombinace přeplňovaného dvoulitru od GM a dva elektromotory, tedy stejná kombinace jako ve fiskeru. I systémový výkon 301 kW je vlastně totožný (dosud 300 kW), alespoň ten točivý moment povyskočil na 1.330 N.m (+30 N.m).

Určité změny však na elektrickém systému přece jen najdeme. Kapacita lithium-iontových baterií vzrostla z 20,4 na 21,4 kW, novinkou je silnější dobíječka umožňující nabíjení baterií pomocí rychlonabíječky, jež pracuje s 40kW stejnosměrným proudem. Díky ní se akumulátor na 80 % své kapacity dobije za pouhých 24 minut. Baterie navíc umožní dobít i solární panel na střeše, který může zvýšit dojezd až o 2,4 kilometru denně. To je jedna z těch výraznějších změn proti předchůdci, protože fisker střešní panel využíval jen pro pohon palubních systémů.

Jestliže vás zajímají parametry, tak vězte, že auto v čistě elektrickém režimu ujede asi 50 kilometrů, zatímco celkový dojezd činí zhruba 482 kilometrů. Pro dosažení takových čísel však jistě nevyužijete plný potenciál auta, které dokáže zrychlit z 0-100 km/h za 5,4 sekundy. Maximální rychlost je omezena na 200 km/h.

Výraznější změny nenajdeme ani v kabině, palubní deska je tvarována stejně jako ve fiskeru. Novinkou je však multimediální systém navržený podle nejnovějších trendů. Umožní spárovat auto s chytrým telefonem nebo se aktualizuje díky internetovému připojení 4G.

O výrobu se postará nová továrna v kalifornském Moreno Valley, technologie ale byla převezena z Finska, kde se u firmy Valmet Automotive montovala původní karma. Severoameričtí zákazníci auto budou moci objednávat od konce září, v Evropě se jej však máme dočkat až v roce 2018.

Revero Karma je dílem čínské firmy, která koupila majetek zkrachovalého Fisker Automotive. Karma se měla vrátit již na přelomu let 2014 a 2015, práce na modernizaci vozu ale nakonec trvaly delší dobu. Mezitím bylo dokončeno dílko VLF Destino, které však hybridní pohon originální karmy nahradilo objemným 6,2litrovým osmiválcem.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz