Automobilka GM v Austrálii proinvestuje miliardu dolarů

Řada vozů Chevrolet Sail, nejprodávanějšího modelu koncernu General Motors an čínském trhu.

Řada vozů Chevrolet Sail, nejprodávanějšího modelu koncernu General Motors an čínském trhu.

Americká automobilka General Motors bude investovat do své australské dceřiné firmy Holden v příštích deseti letech miliardu dolarů (18,8 miliardy korun). Setrvání GM v zemi podpoří finančně australská vláda, oznámila to australská premiérka Julia Gillardová.

Federální vláda poskytne automobilce GM 215 milionů australských dolarů (4,1 miliardy korun) a dalších 60 milionů dolarů zajistí vlády států Viktorie a Jižní Austrálie. GM za to slíbila investovat do svých továren v Melbourne a Adelaide a udržet je nejméně do roku 2022. Holden použije vládní subvence k vývoji a výrobě dvou nových vozů pro světový trh.

GM podle Gillardové zvažovala uzavření svých provozů v Austrálii, což by stálo 12 tisíc pracovních míst. „Není to dar. Je to strategická investice, která podpoří naši ekonomiku,“ řekla Gillardová. Automobilka minulý měsíc zrušila v Adelaide 140 míst. Australští průmysloví výrobci ztrácejí kvůli silnému kurzu domácí měny exportní trhy a výrazně se to projevuje zejména na automobilkách. Kromě GM má v zemi výrobní pobočky americký Ford a japonská Toyota, ta ale v lednu oznámila zrušení 350 míst.

Podle posledních vládních statistik se v Austrálii vyrobilo v roce 2010 necelých 250.000 osobních automobilů, ještě v roce 2004 to bylo více než 400 tisíc. V roce 2008 uzavřela své australské závody japonská Mitsubishi Motors. Odvětví nyní zaměstnává asi 55 tisíc lidí a zajišťuje nepřímo práci dalším 200 tisícům lidem u dodavatelských firem.