Automobilka PSA hledá nového šéfa. Prý kvůli Číňanům

Prodeje automobilky Peugeot Citroën váznou

Prodeje automobilky Peugeot Citroën váznou Zdroj: Isifa

Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën hledá nového generálního ředitele, který by nahradil současného šéfa Philippa Varina. Agentuře Reuters to sdělily informované zdroje. Čínský partner Dongfeng Motor Group si podle nich totiž přeje, aby jeho investici doprovodily změny v nejvyšším vedení PSA.

Hledání svého nástupce údajně vede sám současný ředitel Varin. Ten však na konferenci v Berlíně odmítl komentovat zprávu listu Le Figaro, podle níž by PSA mohla do druhé nejvyšší výkonné funkce jmenovat bývalého provozního ředitele CarloseTavarese.

PSA a Dongfeng jednají o hlubším spojenectví, jímž by rozšířily partnerství ve společném podniku v Číně. Jedná se hlavně o plánu zvýšení základního jmění až o čtyři miliardy eur (109,2 miliardy korun), jehož by se zúčastnily francouzská vláda a Dongfeng. Podle návrhu dohody by koupí nových akcií získaly Dongfeng a francouzský stát po 30 procentech firmy.

Rodině Peugeotů hrozí ztráta kontroly nad firmou

PSA patří mezi podniky, na které měl kolaps evropského automobilového trhu největší dopad . Média minulý měsíc informovala, že vedení společnosti jedná o finanční injekci. Emise akcií by znamenala, že rodina Peugeotů ztratí kontrolu nad společností, kterou už asi dvě století de facto ovládá.

Pětiletý vývoj ceny akcií automobilky PSA

Pětiletý vývoj ceny akcií společnosti PSAPětiletý vývoj ceny akcií společnosti PSA

Philipp Varin přišel do PSA v roce 2009 z vedení britsko-nizozemské ocelářské společnosti Corus a snažil se provést firmu dlouhou krizí evropského automobilového trhu. Jeho podpora pro spojení s americkou General Motors a poté s Dongfeng však vyvolala nelibost u rodiny Peugeotů.